Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ponovno odgođen izbor predsjednika u Libanonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonski predsjednički izbori predviđeni koji su trebali biti održani sutra odgođeni su do 12. studenoga, izjavio je predsjednik parlamenta Nabih Berri.

Berri je rekao da su izbori odgođeni kako bi suparničke skupine dobile više vremena da se dogovore o kompromisnom kandidatu kojeg će parlament izabrati da zamijeni prosirijskog predsjednika Emilea Lahouda. Lahoudu mandat istječe 23. studenoga.

Pročitajte i ovo napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora" David Cameron Nesigurna vremena Britanski ministar upozorio: "Opasnost od eskalacije rata je ekstremno visoka"

Ovo je već druga odgoda izbora predsjednika, koraka koji se smatra bitnim za rješavanje jednogodišnje političke krize. Anti-sirijska vladajuća većina i oporba koju vodi prosirijski Hezbollah nikako se ne mogu dogovoriti oko kandidata za predsjednika.

Oporba, koju vodi šijitski pokret Hezbollah i uživa potporu Sirije te Irana, želi da zemljom vlada čovjek koji neće dopustiti Libanonu da padne pod utjecaj Washingtona ili prihvati rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se traži razoružanje Hezbollaha.

Postoji bojazan da ako predsjednik ne bude izabran prije isteka Lahoudovog mandata da će Libanon završiti s dvije vlade i krvoprolićem. Ova politička kriza je najgora od građanskog rata 1975-1990.

Oporbeni zastupnici bojkotirali su sjednicu parlamenta 25. rujna kako bi onemogućili dvotrećinski kvorum i spriječili anti-sirijske frakcije da izaberu novog čelnika države.

Pristaše premijera Fouada Siniore, uključujući SAD i Saudijsku Arabiju, žele zamijeniti Lahouda jednim od svojih ljudi.

Libanonski parlament bira predsjednika dvotrećinskom većinom u prvome krugu, a zatim jednostavnom većinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene