Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

I američki veleposlanik čestitao

Polovica BiH slavi Dan nezavisnosti, Dodik poručio: "To je tragičan dan iz povijesti Srba"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Polovica Bosne i Hercegovine u srijedu obilježava 1. ožujka kao Dan nezavisnosti te države, kojega je njenim građanima čestitao i američki veleposlanik Michael Murphy, dok u Republici Srpskoj i dalje odbijaju prihvatiti taj datum kao službeni praznik.

Dan nezavisnosti ustanovljen je 1995., odlukom parlamenta tadašnje Republike BiH, kao praznik kojim se obilježava referendum o nezavisnosti, koji je održan 29. veljače i 1. ožujka 1992. i na kojemu je 64 posto građana glasalo za osamostaljenje od tada već krnje SFRJ, iz čijeg su sastava ranije izašle Hrvatska i Slovenija.

Na temelju rezultata tog referenduma države-članice Europske unije priznale su 6. travnja 1992. BiH kao samostalnu državu. U njoj je već bio počeo rat jer je tadašnje vodstvo bosanskih Srba, na čijem je čelu bio Radovan Karadžić, kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, nastojalo po svaku cijenu zadržati što veći dio BiH u sastavu državne zajednice koja je bila krinkom za veliku Srbiju.

Čim je postalo jasno da je referendum uspio unatoč pokušajima njegova opstruiranja, srpske su paravojne snage, u noći između 29. veljače i 1. ožujka, postavile barikade na ulicama Sarajeva prijeteći oružjem građanima. Otvoreni napad na Sarajevo uslijedio je početkom svibnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza State Departmenta Stanje u BiH: Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke skupine glavni su izvor potencijalne terorističke prijetnje

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u srijedu je kazao kako je referendum o nezavisnosti iz 1992. bio od ključnog značenja ne samo za BiH koja bi, da se nije osamostalila, sada imala status "šumadijskog okruga" u Srbiji.

"Da nije bilo referenduma danas bi granice velike Srbije bile na liniji Karlobag-Ogulin-Virovitica", kazao je Bećirović novinarima u Sarajevu nakon odavanja počasti poginulim braniteljima BiH u ratu od 1992. do 1995.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čestitala je građanima 1. ožujka.

"Na današnji dan 1992. godine BiH je postala neovisna, suverena i međunarodno priznata država. Taj povijesni trenutak ostat će zabilježen kao datum koji nas je opredijelio da našu domovinu nastavimo zajednički osnaživati kao državu tri konstitutivna i jednakopravna naroda i svih drugih koji u njoj žive", stoji u njenoj poruci.

Čestitkama se pridružio i veleposlanik SAD-a Michael Murphy, koji je na svom blogu u srijedu napisao kako se do nezavisnosti ne dolazi lako, baš kao što nije lako izgraditi uređenu i demokratsku državu, ali je istaknuo da BiH na tom putu ne smije stati te da može računati na odlučnu i trajnu američku potporu.

Pročitajte i ovo Jozo Ivančević, načelnik općine Rama Nova oporba U BiH osnovana nova hrvatska politička stranka

Istodobno je snažno kritizirao sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je najglasniji osporavatelj 1. ožujka kao Dana nezavisnosti BiH.

Murphy je poručio kako je Dodik taj koji ignorira realnost i iskrivljuje povijest te napadajući institucije države sebično koči njen napredak.

"Imajući u vidu ove izazove SAD i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u BiH, a ne odstupiti. Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika. To je stvarna, dugogodišnja obveza koju ispunjavamo svaki dan", poručio je američki veleposlanik. Dodao je kako se jako varaju oni koji računaju da su Rusija, Iran ili Kina veći prijatelji BiH od zapadnih država.

Ilustracija Milorad Dodik (Foto: Antonio Balic / CROPIX)

Dodik je u srijedu ponovo poručio kako 1. ožujka Srbi nikada neće slaviti.

"To nije praznik BiH, ponajmanje dan nezavisnosti. To je tragičan dan iz povijesti Srba na ovim prostorima", izjavio je Dodik osuđujući diplomate koji predstavnicima vlasti u BiH čestitaju Dan nezavisnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene