Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pobjednik je liberalna oporba

Sada je i službeno, Poljska želi promjenu: Vladajuća stranka osvojila najveći broj glasova, ali nema s kim u koaliciju

Prosvjed u Poljskoj
Prosvjed u Poljskoj Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Poljskoj Prosvjed u Poljskoj Foto: Afp +0 Donald Tusk Galerija 1/2 >>
Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nije uspjela dobiti većinu, pokazuju konačni službeni rezultati objavljeni u utorak koji su potvrdili da bi liberalna oporba mogla formirati iduću vladu.

Nacionalistička i socijalno konzervativna stranka PiS osvojila je u nedjelju 35,38 posto glasova, a liberalna Građanska koalicija (KO) na drugom je mjestu s 30,70 posto.

Stranka Treći put s desnog centra zauzela je treće mjesto s 14,40 posto glasova, Nova ljevica dobila je 8,61 posto, a za krajnje desnu Konfederaciju glasovalo 7,16 posto birača.

Građanska koalicija, Nova ljevica i Treći način rekli su da su spremni formirati koalicijsku vladu i početi razgovore nakon objave službenih rezultata. Predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, rekao je prije glasanja da će dati prvu priliku za formiranje nove vlade pobjedničkoj stranci.

Prosvjed u Poljskoj Donald Tusk Foto: AFP

No, PiS će se mučiti kako pronaći partnere, a Konfederacija će vjerojatno dobiti premalo mjesta da pomogne. KO i njezini saveznici također bi trebali osvojiti jasnu većinu u gornjem domu parlamenta od 100 mjesta, odnosno Senatu.

Tri oporbene stranke predstavile su jednu listu kandidata za gornji dom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene