Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 17. i 18. stoljeću kada se epidemija kolere proširila istočnom Europom, Poljaci nisu znali kako se bolest prenosi i vjerovalo se da će oni koji su prvi iznenada umrli u smrtonosnim epidemijama vratiti iz mrtvih kao vampiri.


Legende o vampirima u ruralnim područjima istočne Europe mogle bi biti rezultat iznenadnih smrti prvih žrtava kolere, izjavili su znanstvenici.

Vezani članci Slika nije dostupna Iako je nismo vidjeli kako glumi jer je cijelo vrijeme bila mrtva, dobila je drugu priliku Slika nije dostupna 'Prodajem set protiv demona vampira'

Kada su arheolozi otkrili u Poljskoj grobove u kojima su leševi bili ritualno pokopani pretpostavili su da su nesretne žrtve bili osumnjičeni vampiri, ali je nova studija pokazala da su umrli od kolere, objavio je Daily Mail na svojim internetskim stranicama.

Seljani su strahovali da će preminuli od kolere ustati iz mrtvih i ponovno donijeti sa sobom tu smrtonosnu bolest.

U 17. i 18. stoljeću kada se epidemija kolere proširila istočnom Europom, Poljaci nisu znali kako se bolest prenosi i vjerovalo se da će oni koji su prvi iznenada umrli u smrtonosnim epidemijama vratiti iz mrtvih kao vampiri.

'Drakula neispričana priča': Zašto je prešao na tamnu stranu?

Znanstvenici su analizirali kosture pronađene tijekom iskopavanja na groblju u gradu Drawsko Pomorskie na sjeverozapadu Poljske.

Ukupno je pronađeno 285 ljudskih kostura na toj lokaciji u razdoblju između 2008. and 2012. Šest od njih - muškarac, tri žene, tinejdžerka i jedno dijete - bilo je pokopano na neobičan način.

Petero je pokopano sa srpom postavljenim na vrat ili abdomen kako bi se spriječio njihov mogući pokušaj ustajanja iz groba. Dva su imala veliko kamenje postavljeno ispod brade kako ne bi mogli nikoga ugristi.

Pronađen grob vampira kojem je kolac zabijen - U NOGU

To su metode kojima su se praznovjerni služili kako bi onemogućili povratak mrtvih među žive. Praznovjerje o vampirima najvjerojatnije potječe od nepoznavanja procesa raspadanja leševa te zbunjujućih uzroka smrti poput nepoznatih ili rijetkih bolesti ili iznenadnih smrti. 'Vampire' se često krivilo za bilo kakve katastrofe – od kuge do suše.

Rezultati analize posmrtnih ostataka pronađenih u grobovima pokazali su da se radi o lokalnim stanovnicima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju