Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavit će statističke podatke

Poljski biskup ispričao se zbog spolnih zlostavljanja u sklopu Crkve: "Zaštitit ćemo djecu i mlade"

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Biskup Varšave-Prage, jedne od dviju biskupija poljskog glavnog grada, ispričao se u četvrtak zbog spolnih zlostavljanja u sklopu poljske Katoličke Crkve.

"Zaštitit ćemo djecu i mlade u svakom trenutku i svuda", rekao je biskup Romuald Kaminski novinarima. "Za mene je to prioritet. Želim se ispričati i učiniti sve da se žrtve mogu sigurno vratiti u crkvenu zajednicu i ponovo izgraditi povjerenje u nju", rekao je.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Objavio dokument na 50 stranica Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje"

Biskup Kaminski je rekao da se 12 slučajeva spolnog zlostavljanja maloljetnika dogodilo u njegovoj biskupiji tijekom posljednjih 26 godina. Deset slučajeva je potvrđeno, od kojih se neki odnose na mlade između 15 i 18 godina. U tri slučaja zlostavljači su predani poljskom pravosuđu. Dvojica su počinitelja osuđena.

Biskup je također predao jedan dokument o mjerama zaštite djece i mladih od spolnih zlostavljanja, kao i pomoć žrtvama tih zlodjela. "Ti dokumenti će biti objavljeni u svakoj biskupiji zemlje", rekla je poljska biskupska konferencija na sastanku u srijedu i dodala da će skupiti statističke podatke o spolnim zlostavljanjima u sklopu Crkve, a ti podaci do sada nisu bili dostupni.

Datum objave nije preciziran.

Poljska Crkva pokajala se zbog pedofilije

Poljska Crkva već se tijekom liturgije prije četiri godine u Krakovu pokajala zbog zločina pedofilije koje je počinilo njezino svećenstvo. Udruga "Ne bojte se" koja pomaže žrtvama svećenika pedofila, 56 presuda je izrečeno u Poljskom posljednjih godina, od kojih dio zbog posjedovanja dječje pornografije.

Katolička Crkva proživljava duboku krizu nakon brojnih otkrića spolnih zlostavljanja diljem zemlje. U utorak se njemačka Crkva ispričala nakon objave izvješća o spolnim napadima na više od 3600 maloljetnika u razdoblju od 1946. do 2014.

Papa Franjo kazao je u utorak u Tallinnu da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu zbog načina na koji je rješavala slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene