Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska odbacuje odlučivanje dvostrukom većinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višesatni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije u Luxembourgu nije donio opipljivih rezultata jer Poljska i dalje ustraje u svom zahtjevu da se promijeni predviđeni način odlučivanja unutar Unije.

Gotovo sve zemlje članice EU-a slažu se da su u novom ugovoru, čiji bi se obrisi mogli dogovoriti krajem predstojećeg tjedna na summitu u Bruxellesu, zadrži sustav odlučivanja dvostrukom većinom, kakav je predviđen u propalom europskom ustavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

"Mi ne možemon prihvatiti sustav odlučivanja dvostrutkom većinom kakav je predviđen u europskom ustavu", rekla je poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga u nedjelju navečer u Luxembourgu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a sastaju se u
ponedjeljak na svom redovitom mjesečnom sastanku, a uoči toga formalnog sastanka, u nedjelju navečer okupili su se na radnoj večeri kako bi pokušali smanjiti broj otvorenih pitanja oko novog europskog ugovora, koji će biti glavna tema summita krajem tjedna u Bruxellesu.

"Mi smo spremni na kompromis, ali naš prijedlog sustava odlučivanja već je jedan veliki kompromis", rekla je poljska ministrica.

Sustav odlučivanja dvostrukom većinom znači da bi odluke u Europskoj uniji bile prihvaćene ako za njih glasuje 55 posto država, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.

Takav način odlučivanja bolje održava demografsku težinu zemalja članica i ispravlja nesrazmjerno veliki utjecaj srednje velikih zemalja poput Španjolske i Poljske, koji imaju prema postojećm Ugovoru iz Nice. Prema tomu ugovoru, Poljska ima samo neznatno manje glasova od Njemačke, koja od nje ima više nego dvostruko stanovnika.

Poljska predlaže da se umjesto odlučivanja dvostrukom većnom, težina glasa svake države članice odredi izračunavanjem kvadratnog korijena iz broja njezinih stanovnika. Budući da je za dogovor o novom ugovoru potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica, Poljska može, ustraje li na svom zahtjevu, gurnuti EU u još dublju krizu.

I austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik potvrdila je da na razgovorima u nedjelju nije bilo pomaka prema naprijed.
O pitanju novog ugovoru i još uvijek otvorenim pitanjima u nedjelju navečer razgovarali su njemačka kancelarka i predsjedateljica Europskog vijeća Angela Merkel i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. I oni su potvrdili da Poljska nije promijenila svoju poziciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene