Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska: Kaczynski odao počast žrtvama u Katinskoj šumi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski predsjednik Lech Kaczynski poklonio se na mjestu pogibije 22.000 poljskih časnika koje su ubili sovjetski vojnici u Katinskoj šumi 1940., što je zločin protiv čovječnosti koji je Sovjetski Savez lažno pripisivao nacističkoj Njemačkoj sve do pada komunizma 1990.

"Danas moramo odati počast, prisjetiti ih se i nastaviti gajiti sjećanje na njih", kazao je Kaczynski pred masovnim grobnicama u Katinskoj šumi, prenijela je poljska agencija PAP.

Pročitajte i ovo Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Pokolj, koji je počinila zloglasna tajna policija NKVD po naređenju sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, Kaczynski je nazvao "genocidom".

Taj se zločin godinama pripisivao nacističkoj Njemačkoj.
Dolazak Kaczynskog u Katin prvi je posjet poljskog predsjednika Rusiji otkako je preuzeo dužnost u rujnu 2005., a događa se u vrijeme zategnutih odnosa dviju zemalja zbog trgovinskog spora i proturaketnog štita koji Amerikanci planiraju postaviti na poljskome tlu i u čemu Moskva vidi prijetnju svojoj sigurnosti.

Međutim, upravo pred masovnim grobnicama Kaczynski je, čini se, uputio gestu pomirenja prema Moskvi kazavši kako Sovjetskog Saveza više nema, ali "imamo novu Rusiju" i "Moramo živjeti budućnost i prošlost sagledati mirno s poštivanjem istine".

Vladimir Poltavčenko, predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina izrazio je nadu da će dolazak Kaczynskog pomoći "daljem razvitku prijateljstva i međusobnog razumijevanja" Poljske i Rusije.

Putin nije prisustvovao svečanoj komemoraciji na kojoj je bio i poljski ministar obrane Aleksander Szczyglo u ponedjeljak, na 68. obljetnicu pokolja počinjenog 17. rujna 1939.

Sovjetska Crvena armija počinila je masovna ubojstva u Katinu samo 17 dana nakon što je nacistička Njemačka izvela invazija na Poljsku i tu tragediju Poljaci pamte kao zločin kojim je eliminirana muška elita kako bi zemlja ostala bez jakih čelnika sposobnih obraniti domovinu.

Sovjetska vojska opkolila je poljske časnike kao zarobljenike 1940., a istraga forenzičara je pokazala da su ubijeni i pokopani u masovnim grobnicama koje su 1941. otkrili njemački vojnici u njihovu pohodu na SSSR.

O toj priči upravo je film snimio poljski oskarovac Andrzej Wajda i premijera filma "Katyn" očekuje se ovoga tjedna u Poljskoj. Wajda, čiji je otac ubijen u Katinu, prvi se latio teme koju dosad ni poljski niti strani autori nisu obrađivali u književnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene