hrvatski ministar obrane Damir Krstičević komentirao je kaznwenu prijavu za ratne zločine podignutu protiv njega u Srbiji. Poručio je da je potpuno čist te da na prijavu neće reagirati on, već država.

Galerija


"Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Moj ratni put je potpuno čist i na njega sam ponosan, ponosan sam i na put 4. gardijske brigade, to je put ponosa i časti i ja sam iznimno sretan što sam zapovijedao 4. brigadom", rekao je komentirajući kaznenu prijavu iz Srbije Krstičević.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Zoran Milanović o skandalu u Srbiji: ''Draža Mihailović je bio jedna obična budala'' Policija privodi Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja Detalji kuće strave u kojoj su zločinci ubijali i samljeli svoje žrtve: Pronađen DNK dvojice, ali gdje je još 11 nestalih?

Krstičević je dodao da to uopće niti ne smatra prijavom te ne vidi razlog zbog kojeg bi mu to ograničilo kretanje u regiji. Ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu i zbog toga sam iznimno ponosan, na RH je izvršena agresija, to treba znati. Očito mnogi danas žele uprljati 4. gardijsku brigadu i mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin", poručio je ministar obrane.

Novinarima je rekao kako se 4. brigada nije uopće nalazila na navedenom mjestu i u navedeno vrijeme, kako se to tvrdi u kaznenoj prijavi u Srbiji.

Kaže da se 4. brigada nije nalazila u mjestu u vrijeme koje se spominje u prijavi. Dodao je kako on neće reagirati na prijavu već da će to učiniti država.

"Očitio nekome odgovara da destabilizira osobno mene i Vladu, da se stavljam u poziciju da se trebam braniti. A za što da se branim, za ništa", poručio je na kraju.

Što tvrdi prijava?

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

Po pisanju lista srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce.

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. (Hina)