Napadač je iz zasjede upucao u subotu dvojicu policajaca u New Yorku i potom izvršio samoubojstvo, objavila je policija, a na društvenim mrežama se pojavio post koji upućuje da se možda radi o osveti za nedavno ubojstvo crnca.


Pokaže li se da je ubojstvo u vezi sa smrću Erica Garnera kojega su policajci ugušili prilikom uhićenja, ono bi moglo dodatno raspiriti rasne napetosti koje su već izazvale prosvjede diljem zemlje.

Vezani članci Slika nije dostupna New York: Dijete u kolicima ubio zalutali metak Slika nije dostupna Pucnjava u Brooklynu: Pomahnitali muškarac iz zabarikadiranog stana pucao po policiji

Policajci su ubijeni iz blizine dok su sjedili u policijskom vozilu u Brooklynu, rekao je zapovjednik policije William Bratton na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Ubojicu je identificirao kao Ismaaiyla Brinsleya (28) koji je prišao automobilu i otvorio vatru iz poluautomatskog pištolja. Potom je pobjegao u obližnju postaju podzemne željeznice i pucao si u glavu, dodao je Bratton.

Policajac bijelac ubio nenaoružanog crnca zbog kutija s tabletama

Ubijeni policajci su Rafael Ramos (40) i Wenjian Liu (32). Liu je u braku dva mjeseca, a Ramos je otac 13-godišnjeg dječaka.

"Iako još istražujemo sve okolnosti, nema sumnje da se radi o ubojstvu, o klasičnoj egzekuciji", rekao je Bratton.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je ubojstvo rekavši da policajci "zaslužuju poštivanje i divljenje svakoga dana".

Budući da je Brinsley bio crnac, te s obzirom na post koji je stavljen na Instagram, ne isključuje se veza tog ubojstva s onim Garnera, ali i Michaela Browna, crnog tinejdžera koji je ubijen u kolovozu u Fergusonu.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook