Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na smrtnoj postelji Aleksandar Litvinenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog ubojstva.


Tko je otrovao ruskog disidenta i špijuna Aleksandra Litvinenka prije osam godina trebala bi otkriti javna istraga koja je danas pokrenuta u Velikoj Britaniji, piše Telegraph.

Bivši oficir KGB-a, Litvinenko, razišao se s ruskom vladom i postao strogi kritičar Kremlja. Od Velike Britanije politički azil zatražio je 2000. godine. Umro je 2006. U 43. godini nakon što je u jednom londonskom hotelu popio čaj u kojem se bio i radioaktivni polonij.

Na smrtnoj postelji optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog ubojstva. Litvinenkova obitelj vjeruje da je on radio za MI6 u vrijeme smrti i da je ubijen po naređenjima iz Kremlja.

Čaj je, naime, pio u hotelu s dvojicom Rusa od kojih je jedan bio također bivši agent KGB-a. Velika Britanija zatražila je još 2007. izručenje Alekseja Lugvoja kako bi mu se sudilo za ubojstvo Litvinenka, no Rusija je to odbila.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Aleksandar Litvinenko slučajno se ubio' Slika nije dostupna Patolozi su zbog radijacije imali dva zaštitna odijela i boce s kisikom

Godišnjica smrti Litvinenka, Rusiji tužba u Strasbourgu

U istrazi bi se sada trebalo utvrditi stoji li ruska država uistinu iza ubojstva Aleksandra Litvinenka.

'Ne tražim istragu protiv Rusije ili Engleske, nego samo da se utvrdi istina i da pravda bude zadovoljena', izjavila je Litvinenkova udovica, Marina koja je uspjela sudski osporiti raniju odluku britanske vlade da se ipak ne pokrene javna istraga .
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook