Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev za istragu protiv sedam osoba osumnjičenih da su pomagali haaškom optuženiku Stojanu Župljaninu u skrivanju.


Kako je u četvrtak priopćeno iz Tužiteljstva, njih se sumnjiči da su Župljaninu od lipnja 1999. do 11. srpnja ove godine kad je uhićen, davali utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva i Beograda.

Vezani članci Građani Sarajeva prosvjeduju na 4. godišnjicu smrti Dženana Memića - 4 Novi obrat u istrazi misteriozne smrti Dženana Mamića: Petero optuženih zbog sumnje da su prikrivali dokaze, među njima djevojka ubijenog mladića i njezin otac Larry Nassar Zbog laganja dvojice FBI agenata timski liječnik osam mjeseci nastavio seksualno uznemiravati gimnastičarke

U zahtjevu za istragom navodi se da su osumnjičeni osobno podržavali odbjeglog Župljanina, pomagali ga financijiski, dostavljali mu odjeću i druge potrebne predmete, pomogli u pribavljanju lažnih isprava o identitetu, održavali s njim vezu, obavještavali ga o poduzetim mjerama tijela gonjenja, organizirali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima.

Župljanin je uhićen 11. lipnja ove godine u naselju Sodara u Pančevu, u stanu bivšeg jugoslavenskog reprezentativca u ragbiju Nikole Tepića, te je tvrdio da on nije haaški bjegunac, već da se zove Branislav Vukadin i da nema veze s ratnim zločinima, ali je analizom DNK potvrđen njegov identitet.

Haaškom sudu, koji ga tereti za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, izručen je 21. lipnja.

Tužiteljstvo u priopćenju nije navelo imena, već inicijale osumnjičenih, ali sa sigurnošću se može reći da su među njima spomenuti Tepić i negdašnji ministar SR Jugoslavije za poljoprivredu i šumarstvo, profesor novosadskog Ekonomskog fakulteta Koviljko Lovre, kojega su srbijanski mediji ranije spominjali kao Župljaninova prijatelja i jataka.