Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U očekivanju odluke

'Pokrenuta adekvatna procedura u Vladi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako nije siguran da će srbijanska Vlada donijeti odluku o tužbi protiv Hrvatske za zločine nad Srbima, ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je u razgovoru koji je objavila 'Politika' kako je 'politička odluka' već donesena i da je pokrenuta 'adekvatna procedura' u Vladi.

Na upit o tome tko je donio tu odluku, Vlada ili netko drugi, odgovorio je kako je 'politička odluka državnog vrha da kao odgovor na hrvatsku tužbu i uopće hrvatsko neprihvaćanje ruke pomirenja, koja je u više navrata pružana na ovaj ili onaj način, Srbija tuži Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde zbog zločina počinjenih tijekom devedesetih godina'.

Pročitajte i ovo Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 13 Kaznena prijava FOTO Otkriveni strašni detalji kako je psihijatar mučio pse radi borbe: "Namjerno ih je pario i trenirao nasiljem - ne laju, tihi su i puni ožiljaka" Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!"

Na dodatni upit o tome znači li spominjanje 'državnog vrha' da predsjednik Tadić podupire tu odluku, Jeremić je odgovorio: 'Na čelu državnog vrha Srbije nalazi se predsjednik Republike'.

Prema Jeremićevim riječima, od velikog je simboličkog značenja bila isprika koju je uputio predsjednik Tadić. 'To je bila državnička gesta koja je otvorila prostor da se ono što se dogodilo u prošlosti zaista ostavi tamo i da se zajedno okrenemo europskoj budućnosti zapadnog Balkana. Nažalost, Zagreb nije na adekvatan način odgovorio na takvu viziju naših budućih odnosa', rekao je Jeremić, dodajući kako su s hrvatskim dužnosnicima vođeni razgovori u kojima je isticano da bi odustajanje od tužbe bila gesta koja bi pomogla zajedničkim naporima na putu prema EU.

Na novinarski komentar da su, 'osim isprike predsjednika Tadića, u hrvatskoj javnosti bile zapažene i Jeremićeve izjave u Zagrebu o etničkom čišćenju Srba' te da to nije 'ruka pomirenja', Jeremić je odgovorio kako je 'tada rekao da Srbija i Hrvatska trebaju biti dvojni motor europske integracije' koji će teške događaje iz prošlosti ostaviti iza sebe i okrenuti se europskoj budućnosti te da je ta poruka 'za cilj imala pomirenje'.

Na upozorenje kako strani diplomati u Beogradu i neki ministri u Vladi Srbije misle da prošlost treba ostaviti i da ne treba dirati u te rane onako kako on sada čini, Jeremić je odgovorio: 'Ovo je bila odluka službenih tijela Republike Hrvatske'.

Upitan očekuje li snažnu raspravu o protutužbi na sjednici Vlade, ponovio je kako ne očekuje jer je to 'odluka državnog vrha Srbije' i dodao kako očekuje da će ona 'proceduralno biti provedena na način predviđen zakonom'.

Na pitanje o tome otvara li se sada mogućnost izvansudskog poravnanja, Jeremić je odgovorio niječno dodajući da je 'srbijanski pravni tim u ovom trenutku usmjeren na formuliranje tužbe'.

Na upit o tome je li taj tim razmatrao elemente tužbe protiv Hrvatske, Jeremić je odgovorio kako 'to radi već dugo', otkako je na dužnosti ministra vanjskih poslova, ali i prije s obzirom na to da se razmatrala takva mogućnost, no politička odluka da se tim putem krene donesena je sada, pošto je Hrvatska odbila bilo kakvu vrstu razgovora o tom pitanju.

Na pitanje o reakcijama iz EU, koja ustrajava na dobrosusjedskim odnosima kao preduvjetu za približavanje Uniji, Jeremić je odgovorio kako misli da su predstavnici međunarodne zajednice očekivali takvu odluku. Srbija nije željela da se to dogodi, rekao je, dodajući kako je ona željela da se prevladaju sukobi iz prošlosti, ali nije imala izbora. 

'Mislim da za takvu odluku postoji puno razumijevanje međunarodne zajednice, a ako netko treba objasniti zašto dobrosusjedski odnosi ne funkcioniraju, onda je to Vlada Republike Hrvatske', rekao je Jeremić.

U tijeku je sjednica srbijanske Vlade na kojoj bi se trebala donijeti odluka o reakciji na odluku ICJ.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene