Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"besmislene mjere"

"Pokolj kod Mladenovca nije terorizam": Odvjetnik odbacio kvalifikacije Vučića i Brnabić

Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 1
Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 1 Foto: Tom Dubravac/Cropix
Masovno ubojstvo u selima u okolini srbijanskog grada Mladenovca prošle noći ne može se okvalificirati kao terorističko djelo, kako su to nazvali visoki državni dužnosnici, ocijenio je u petak srbijanski odvjetnik Rodoljub Šarić.

"Teško je zaključiti na osnovi čega bi ovaj grozni zločin bio okvalificiran kao terorizam", rekao je Šabić za TV N1, dodavši da za teroristički čin postoji politički ili ideološki razlog.

Po riječima odvjetnika nema osnove da se počinjeno masovno ubojstvo kvalificira kao terorizam, kako su to u svojim izjavama naveli ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Za sada je to "jedno grozno višestruko ubojstvo", naveo je Šabić, a prenosi Beta.

On je ocijenio da se za zločin kod Mladenovca ne može isključiti mogućnost vezanog učinka odnosno da je taj zločin bio inspiriran masovnim ubojstvom u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u srijedu u Beogradu.

Šabić je odbacio ocjene premijerke Ane Brnabić i ministra obrazovanja Branka Ružića da "sustav nije zakazao", navodeći da "sama činjenica da imamo ubijenu djecu govori da u sustavu nešto nije u redu".

Pročitajte i ovo Pucnjava kod Beograda - 3 Iz minute u minutu Poznato u kakvom su stanju žrtve napada u beogradskoj školi i pokolja kod Mladenovca: Tri osobe još su uvijek kritično

Ocijenio je da su smislene pojedine mjere koje je na prijedlog predsjednika Vučića u četvrtak usvojila srbijanska vlada, poput revizije izdanih dozvola za oružje ili kontrole streljana, ali da pojedine nisu, primjerice moratorij na izdavanje dozvola za oružje na dvije godine ili obavezno testiranje na drogu, jer su teško provedive s ustavnog gledišta.

Pročitajte i ovo Poprište zločina kod Mladenovca - 6 Izašao je iz auta Ovo su riječi monstruma prije nego što je krenuo u krvavi pohod: Jedan od mladića mislio je da se šali, pozvao ga da sjedne i popije pivo

Također je sporno i spuštanje dobne granice kaznene odgovornosti s 14 na 12 godina s obzirom da je Srbija potpisnica Konvencije o pravima djeteta, uz koju se predlaže daljnje podizanje dobne granice, a ne njeno spuštanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene