Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresna priča

Stravično svjedočanstvo dječaka kojeg su obučavali da odrubljuje ljudske glave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ISIS radi na 'obrazovanju' Jazidi dječaka na nezamislivo okrutan način.

ISIS djeci pokazuje videa obezglavljivanja ljudi, a 'učitelji' im govore kako će i oni jednoga dana raditi isto. No, prvo moraju naučiti tehniku. Među tom je djecom bio i 14-godišnji Yahya otet iz zajednice Jazida, javlja AP.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

On je posvjedočio kako je s više od 120 dječaka dobilo lutku i mač te im je rečeno da odrube lutkinu glavu. Rekao je da nije znao kako odrezati glavu lutke. Rezao je i po tri puta, ali nije mu uspjelo.

Odrubljivanje glava lutkama

'Onda su me učili kako se drži mač i rekli su mi kako da njime udarim lutku. Rekli su mi da su to glave nevjernika', ispričao je dječak kojeg su otmičari Islamske države nazvali Yahya, novinarima AP-a u intervjuu na sjeveru Iraka, u mjestu u koje je pobjegao nakon što se uspio otrgnuti iz ruku svojih otmičara.

Bivši borac ISIS-a: 'Zatvor u Njemačkoj bolji je od slobode u Siriji'

Kada su džihadisti osvojili jazidske gradove prošle godine, poubijali su starije muškarce te zarobili mnoge žene i djevojčice.

Deseci mladić Jazida, dječaka poput Yahaje imali su različite sudbine. Većinu su džihadisti odučili naučiti kako odrubljivati ljudske glave kako bi obavljali taj prljavi posao. Tjerali su ih da se preobrate na islam te ih pretvarali u ekstremiste.

Namame ih slatkišima, pa im ispiru mozak

Osim Jazida, u svoj posebno okrutan okvir obrazovanja, primamljuju i drugu djecu. Mame ih poklonima, slatkišima, a potom im ispiru mozak. Indoktriniranje je posebno usmjereno na sunitsku djecu.

Yahya, njegov mlađi brat i njihova majka su bili među stotinama zarobljenih Jazida u iračkom gradu Sulagh. Poom su odvedeni su u Raqqu, gdje su dječaci poslani u kamp za treniranje Farouq. Dodijeljena su im muslimanska imena. U kampu u kojem se trenira 10 sati dnevno, Yaha je kako kaže, proveo pet mjeseci.

OBJAVILI PRVI PUT Nova brutalna snimka ISIS-a

Ondje su ga, između ostalog, naučili kako se u osobu puca iz blizine, a u pojedinim se vježbama dječaci tuku. Pri tom je jednom prilikom, Yahya toliko snažno udario svog brata, da mu je izbio zub.

'Rekli su mi ako to ne učinim da će me ubiti. Bio sam prisiljen to napraviti', ispričao je. 'Jednom su nam pokazali video obezglavljivanja pilota i drugih videa gdje su izvršeni napadi te druge egzekucije. Sve je bilo ondje, gledali smo ih kako pucaju. Te su nam snimke pokazivali svakog tjedna', rekao je.

Više od 1.000 dječaka u kampovima

Sirijske humanitarne udruge kažu da je dokumentirano kako je najmanje 1.100 sirijskih dječaka mlađih od 16 godina u takvim kampovima. Najmanje 52 ih je ubijeno, uključujući osam bombaša samoubojica.

Yahya je pobjegao početkom ožujka. Borci su otišli iz kampa kako bi izveli napad, a dok su preostali čuvari spavali, on i njegov brat su pobjegli. Tražio je i prijatelja iz kampa da pođe s njima, ali je ovaj to odbio kazavši kako je on sada musliman.

Njegova maka je bila u obližnjoj kući s drugim otetim Jazidima. Povremeno ju je mogao posjetiti, pa je s bratom otišao ondje. Putovali su u sirijski grad Minbaj gdje su boravili kod ruskog borca za ISIS. Yahya je kontaktirao ujaka u Iraku, koji je pregovarao s Rusom da plati novcem dva dječaka i njihovu majku.

Kada su ujak i Rus postigli dogovor, dječaci i majka sastali su se s ujakom u Turskoj te od tamo otišli u iračko kurdski grad Dohuk gdje sada žive.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene