Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turčin koji je prije 33 godine pucao na papu Ivana Pavla II. u subotu mu je u Vatikanu stavio bijele ruže na grob i rekao kako bi volio upoznati papu Franju.


Mehmet Ali Agca ispalio je 13. svibnja 1981. na trgu sv. Petra nekoliko hitaca na Ivana Pavla II. i teško ga ranio.

Vezani članci Italija Italija zabilježila najviše novozaraženih od početka epidemije: U posljednja 24 sata 16.079 pozitivnih na koronavirus Papa Franjo Papa kaže da homoseksualce treba zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici

Papa je oprostio Agci, nekadašnjem pripadniku turske desničarske organizacije Sivi vukovi. Posjetio ga je 1983. u rimskome zatvoru u kojem je služio doživotnu kaznu za taj napad.

Agca je u subotu obavijestio talijanski dnevnik La Repubblicu da je u Vatikanu, prvi put od atentata i točno 31 godinu pošto se Ivan Pavao II. sastao s njime u zatvoru.

Papa molio za vjerske slobode, podsjetio na progonjene kršćane

Zamjenik vatikanskog glasnogovornika otac Ciro Benedettini potvrdio je za Reuters da je Agca doista ondje.

Rekao je da je Agca nekoliko trenutaka u tišini meditirao nad grobom u bazilici sv. Petra, a zatim na nj položio dva buketa bijelih ruža.

Agcu kojem je danas 56 godina, Italija je 2000. pomilovala i izručila Turskoj koja ga je zatvorila zbog toga što je 1979. ubio jednog novinara, a i zbog drugih zločina. Iz zatvora je izašao 2010.

Vatikan je u subotu hladno reagirao na Agcinu želju da se nađe s papom Franjom.

"Položio je cvijeće na grob Ivana Pavla II. Mislim da je to dovoljno", rekao je vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi za La Repubblicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook