Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpsko tužiteljstvo dobilo informaciju

Pojavile se snimke zločina Arkanovaca u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine dobilo je informaciju da postoje snimci na kojima se vidi kako Arkanovi dobrovoljci u Hrvatskoj 1991. godine ubijaju civile.

Prema tim informacijama, postoji čak i kadar na kojem se vidi i Željko Ražnatović Arkan, koji promatra ta ubojstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haljine, droga i balkanski jet set Ceca Ražnatović bila mušterija skopske 'Kraljice kokaina' Slika nije dostupna Šuška se Ceca u tajnosti ljetuje na hrvatskoj obali?

>> Progovorio bivši ministar: Ceca znala da će Arkan biti ubijen

Iako su pojedini mediji objavili da su kasete u privatnoj arhivi jednog bivšeg državnog službenika, u Tužiteljstvu nisu željeli govoriti o detaljima, ali su potvrdili da je određena osoba, koja tvrdi da snimke posjeduje, stupila u kontakt sa njima, piše B92.

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja se bavi istraživanjem ratnih zločina, kaže da joj nije poznato da su Srpska dobrovoljačka garda i Arkanovi Tigrovi pravili video zapise tokom rata, ali da ne može isključiti tu mogućnost.

U isto vrijeme, Arkanov suborac Borislav Pelević, danas član naprednjaka, uvjeren je da takav snimak ne postoji ili da je riječ o montaži.

Prema nekim neslužbenim informacijama, nekad visoko pozicionirani državni službenik pokušao je trgovati sa Tužiteljstvom za ratne zločine kasetama na kojima su snimljene egzekucije civila na ratištu u Hrvatskoj 1991. godine.

Na jednom od snimaka se navodno vidi kako vod Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, protiv koga je bila podignuta haška optužnica za ratne zločine, bukvalno strijelja hrvatskog civila, a Arkan sve to promatra sa odobravanjem.

Vekarić: Nismo još vidjeli snimak

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je za B92 da je Tužiteljstvo dobilo informaciju da te trake postoje, ali snimak nisu imali priliku vidjeti. O čovjeku koji navodno posjeduje te snimke u privatnoj arhivi on nije želio govoriti. Vekarić je ipak otkrio da je taj čovjek stupio u kontakt sa Tužiteljstvom.

'Mi smo samo čuli da taj snimak postoji, sa nekim vrlo preciznim detaljima, pa zaključujemo da je to istina što je taj svjedok govorio', kaže Vekarić.

'Čovjek je neposredno komunicirao sa jednim od zamjenika tužitelja', objašnjava on.

Nataša Kandić ne vjeruje da snimak postoji

O brutalnosti Arkanovih ljudi tokom rata do sada su postojala samo svjedočenja, ali ne i video snimci, kaže predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Ona kaže da je potpuno nepoznato da je nešto snimano, jer je ta jedinica sebe predstavljala isključivo u junačkom svjetlu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene