Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Napad prekinut zbog civila

Britanci žele smaknuti Gadafija, Pentagon to ne želi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadne sile zaustavile su bombardiranje Libije koje su počele rano jutros zato što se civili nalaze u područjima koja su mete.

Borbeni zrakoplovi RAF Tornados prekinuli su napad kako ne bi bilo previše civilnih žrtava, piše BBC. Učinili su to nakon UN-ove intervencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kome pripada? Već 6 godina 23 milijarde eura čeka svojeg PRAVOG vlasnika Slika nije dostupna Diplomati: Zakon je besmislen Libija zakonom zabranila Gadafijevim dužnosnicima ulazak u vlast

UN-ova intervencija u Libiji koja je u bombardiranju nastojala zaštititi što je više mogla civila našla se na udaru kritike direktora Arapske lige Amira Moussa. On tvrdi da je u bombardiranju pogođeno previše civilnih meta te da je stradalo previše stanovnika.

Američki viceadmiral Bill Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a kazao je da u operaciji u kojoj uz SAD između ostalih sudjeluju i Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada, nije izgubljen nijedan zapadni zrakoplov, prenosi Reuters. Američki dužnosnici kazali su da još uvijek nije u potpunosti uklonjena prijetnja napada Gadafijevih snaga na Bengazi, ali su naglasili da su vladine snage nakon napada zapadnih zrakoplova 'izolirane i zbunjene'.

Libijske vlasti izvijestile su da su u bombardiranju zapadnih sila u subotu i nedjelju poginule 64 osobe, no dodaju kako je još prerano da bi ta informacija postala službena, piše Reuters.

Nije izgubljen ni jedan koalicijski avion

Udari snaga SAD-a, Francuske i velike Britanije na libijske kopnene snage južno od Bengazija bili su 'prilično uspješni', rekao je američki viceamdiral Bill Gortney. U dosadašnjim napadima na libijske zračne i kopnene snage nije izgubljen nijedan zrakoplov koalicije a Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney.

Jedna od zgrada Gadafijeve rezidencije teško je oštećena u posljednjem napadu javlja CNN. Pretpostavlja se da ju je uništio krstareći projektil. Novinar CNN-a je pozvan u Gadafijevu rezidenciju gdje su mu pokazali oštećenu zgradu od četiri kata, te je vidio dvije rupe na zgradi koje izgledaju kao da ih je načinio krstareći projektil. U izravnom prijenosu novinar je pokazao dijelove projektila pronađene u pogođenoj zgradi. Umirovljeni vojni časnik u studiju je potvrdio da su to dijelovi krstarećeg projektila. Ne zna se gdje je Gadafi bio u trenutku pogotka.

U Pentagonu su još jednom ponovili kako Gadafi nije meta zračnih napada. Eksplozije i snažna paljba mogle su se čuti na ulicama Bengazija, dok su istodobno snažne eksplozije odjekivale i Tripolijem, izvijestile su agencije. Britanski ministar obrane Liam Fox izjavio je upravo suprotno i tako možda ugrozio ravnotežu među koalicijskim silama. 'Gadafi je legitimni cilj napada', rekao je.

Britansko ministarstvo obrane je potvrdilo da je njihova podmornica u novom valu napada na Libiju ispalila nove Tomahawk projektile.


Viceadmiral Gortney je ocijenio i da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. 'Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre'.

Gadafi nije na 'popisu ciljeva' SAD-a, istaknuo je Gortney. 'U ovom trenutku jamčim da on nije na našem popisu meta. Ako se slučajno nađe na mjestu napada, ako obilazi položaj raketa zemlja-zrak i mi ne znamo je li tamo ili nije, onda da. Ali ne gađamo njegove rezidencije'.

Mullen: Moguća je pat pozicija u Libiji

Najviši časnik vojske SAD-a priznao je da bi zona zabrane letenja nad Libijom mogla okončati pat-pozicijom sa snagama Moamera Gadafija iako su zrakoplovi zapadnih zemalja zaustavili protupobunjeničku ofenzivu u Bengaziju.

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera vojske SAD-a, je rekao da je konačan ishod vojne akcije u Libiji 'vrlo neizvjestan'. Upitan može li intervencija završiti pat-pozicijom Mullen je odgovorio: 'Ne smislim da je na meni da na to odgovorim. Jasno, priznajem da je i to moguće'. 'Vrlo je neizvjesno kako će ovo završiti', dodao je.

Admiral Mullen je kazao da se vojna operacija fokusira na ciljeve iz rezolucije UN-a, a ne na zbacivanje Gadafija s vlasti. Istaknuo je da su se u operaciji fokusirali na zaštitu civila i dopremanju humanitarne pomoći kako stoji u rezoluciji.

Libijska vlada počela je dijeliti oružje civilima i oružje če primiti više od milijun muškaraca i žena, javila je državna agencija Jana. Izvori u libijskom ministarstvu obrane, prenosi Jana, 'očekuju da će raspodjela oružja za više od milijun ljudi biti okončana za nekoliko sati'.

Devetnaest američkih zrakoplova, među kojima su tri nevidljiva bombardera B2, napali su u nedjelju u zoru ciljeve u Libiji, rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik američkog afričkog zapovjedništva u Stuttgartu, u Njemačkoj.

Udare su izvela 'tri B2, zrakoplovi F-15 i F-16 američkog zrakoplovstva i AV8-B koji pripada marincima', rekao je Kenneth Fidler. Ciljevi lovaca-bombardera bili su 'uglavnom uzletišta i sustavi protuzračne obrane', dodao je glasnogovornik.

Francuski nosač isplovio prema Libiji

Francuzi su objavili da je jučer oko 13 sati njihov nosač zrakoplova Charles de Gaulle isplovio prema Libiji. S njim je isplovila i jedna podmornica te fregata. Ispred Libije su već bile dvije francuske fregate.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene