Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanada je zemlja koja uživa najbolji ugled u svijetu, po američkom godišnjem istraživanju o reputaciji pedeset zemalja svijeta u 2011. objavljenoj u utorak.


Reputation Institute sa sjedištem u New Yorku htio je ovim istraživanjem ocijeniti 'povjerenje, štovanje, divljenje i pozitivno mišljenje javnosti' prema svakoj od ovih zemalja te dojam o kvaliteti života, sigurnosti i brizi za okoliš u tim zemljama.

Po odgovorima 42.000 ispitanika, Švedska je na drugom mjestu iza Kanade, a prate ih Australija, Švicarska i Novi Zeland. Japan je na 12. mjestu, a Francuska na 18. Te su zemlje dobro ocijenjene zbog stabilnosti njihova demokratskog režima, visokog BDP-a po stanovniku, aktivnog načina života njihovih stanovnika, visoko razvijenog političkog sustava i neutralnosti prema političkim prevratima u svijetu.

Presudnu ulogu u ocjeni ugleda imao je dojam sigurnosti koji ostavlja pojedina zemlja. Pakistan, Iran i Irak vuku se na začelju popisa 50 promatranih zemalja, SAD je na sredini ljestvice, a Kina u zadnjoj trećini. Meksiko, 24. po redu 2009. pao je na 35. mjesto. Grčka, Irska i Španjolska, tri zemlje zahvaćene dužničkom krizom - također su pale, a Njemačka, stabilan gospodarski orijaš, popela se sa 16. na 11. mjesto.

Po podacima s internetske stranice reputationinstitute.com, Hrvatska nije na popisu tih 50 zemalja. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna On je jedan od najsmrtonosnijih snajperista na svijetu i pridružio se borbi za Ukrajinu: U Kanadi je ostavio ženu i sina Djevojka iz Kanade Kanadske djevojke su vrsta za sebe: Potezom na smrznutom jezeru iznenadila publiku diljem svijeta
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju