Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krenula izgradnja

Pogledajte kako bi trebalo izgledati građevinsko čudo u Azerbajdžanu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azerbejdžan, bivša sovjetska republika koja leži na golemim količinama nafte i plina, počela je projekt konstrukcije koja obuhvaćai 41 umjetni otok, a kruna kompleksa biti će najviša zgrada na svijetu.

Projekt će nositi ime Khazar islands, a bit će smješten na Kaspijskom moru izvan Bakua, piše Reuters. Cilj elite je predstaviti Baku kao jedinstveni spoj Istoka i Zapada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski EU zastupnik Bi li se europske države bile u stanju držati ovakvih kriterija? Slika nije dostupna Nije baš sve savršeno Pogledajte kako se Nina pripremala za Eurosong

Kruna projekta bit će 1 050 metara visoka zgrada, viša od  sada najviše građevine, Burj Khalifa u Dubaiju. Ibrahim Ibrahimov, predsjednik Avesta Real Estate Development Company i autor projekta, uvjeren je da će Khazar Islands biti vrlo uspješni.

'NItko nije vjerovao kada su Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili izgraditi grad u pustinji. Svi su se smijali, govoreći da se razbacuju s novcem. Danas je Dubai bogat grad i mnogi u njega ulažu novac. Zašto? jer su uspjeli uvjeriti druge da je Dubai dobar. Ja sada želim uvjeriti ljude da je Azerbejdžan još bolji', rekao je Ibrahim Ibrahimov.

Grad izgrađen na vodi prostirat će se na 30 kvadratnih kilometara, i sadržavat će prostor za stanovanje, poslovni prostor, stadione, bolnicu, škole, kupovne centre,  zabavni sadržaj te prostor za natjecanje Formule 1.

Građevinski radovi koji su u tijeku protežu se linijom od četiri kilometra, koja je paralelna morskoj obali. Započela je gradnja stambenog prostora i restorana, a prva dva otoka već poprimaju oblik.

'Ništa slično ne postoji na svijetu'

'Ovdje će živjeti milijun ljudi. Najbolje od svega jest što će svaka kuća imati pogled na bulevar koji će okruživati grad sa svih strana i prostirati se na 150 kilometara. Ništa slično ne postoji bilo gdje na svijetu. Najviša zgrada zvat će se Azerbejdžan toranj. Oko njega će se prostirati osam otoka, a svi će biti spojeni sa 150 mostova', odao je Ibrahimov detalje projekta.

Dodao je kako su već američki, turski, arapski i kineski investitori pokazali zanimanje. Naglasio je kako će prva faza projekta biti gotova 2016. godine, a cijeli kompleks od 2012 do 2025 godine.

Azerbejdžan, država je u kojoj živi devet milijuna stanovnika, i u kojoj će se u svibnju održati izbor za pjesmu Europe. Kritiziran je da zatajuje velike krajnosti bogatstva i siromaštva koji vladaju u zemlji, a glasine o korupciji često se čuju. Većina stanovnika Bakua tvrde da bi gradnja ovog projekta bila korisna za njihovu zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene