Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud je u ovom slučaju stao na stranu majke koja nije htjela ostati bez alimentacije.


Usprkos testu očinstva koji je pokazao da jedan muškarac  iz Podgorice nije otac dvoje djece koje je godinama uzdržavao, pravosuđe je odbilo njegov zahtjev za osporavanje očinstva i potvrdilo obavezu plaćanja alimentacije, donose Dnevne novine.

Vezani članci Vjernici se opraštaju od mitropolita Amfilohija - 1 Nakon pogreba mitropolita Amfilohija nagli porast broja zaraženih u Crnoj Gori, od petka u ponoć strože mjere za Podgoricu i još tri grada Koronavirus u Crnoj Gori, ilustracija Koronavirus divlja i u Crnoj Gori: Rekordnih 344 novozaraženih, preminulo troje ljudi

Ovakvu odluku Viši sud u Podgorici je obrazložio navodima da je njegov zahtjev 'zastario te da je mogućnost za osporavanjem očinstva za djecu od osam odnosno šest godina imao do njihove pete godine'. DNK analiza kojom je potvrđeno da on nije otac maloljetnih I.C. i I.C. za Sud nije bila važeća.

'Kako sam ja mogao znati do njihove pete godine da oni nisu moja djeca? Nalaz DNK analize koji na to ukazuje za sud je nebitna, oni se samo pozivaju na tu odredbu zakona koja kaže da sam to mogao tražiti do pete godine života djeteta... Prema mojim saznanjima, ta granica nigdje u europskim zemljama nije toliko niska već je uvijek riječ o roku od 10 godina. Što bi bilo da je jedno dijete mlađe od pet godina, u odnosu na njega bih mogao osporavati očinstvo, a u odnosu na drugo ne?', zapitao se muškarac.

Prema njegovim riječima, godinama je djeci pružao mnogo više od 150 eura mjesečno koliko iznosi alimentacija na koju ga je Sud kasnije obavezao. Plaćao je, kako tvrdi, odjeću, hranu i stan u kojem su djeca živjela s majkom. Međutim, tek kada je posumnjao u očinstvo i započeo postupak njegovog osporavanja, majka maloljetne djece J.C. je inicirala postupak za naplatu alimentacije.

'Tek sada kad je vidjela da sam uložio tužbu kojoj želim prekinuti alimentaciju jer sam došao do DNK rezultata kojima je ustanovljeno da djeca nisu moja, ona je podnijela tužbu navodeći da ja nisam plaćao izdržavanje djece, što nije točno. Sjetila se nakon nekoliko godina pokrenuti postupak za naplatu alimentacije. Da ih nisam uzdržavao, sigurno bi to i ranije učinila', rekao je.

U presudi Osnovnog suda u Podgorici navodi se da je ovaj Crnogorac dužan plaćati alimentaciju za djecu od šest odnosno osam godina starosti, od kraja 2011. godine odnosno od razvoda sa bivšom suprugom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook