Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podgorica: Brčić demantirao optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan bojnog broda i visoki oficir crnogorske vojske Ilija Brčić, koji je uhićen prošle nedjelje u Italiji na temelju zahtjeva hrvatskog tužilaštva i Interpolove tjeralice, na saslušanju je pred rimskim sudom demantirao da je odgovoran za djela koja mu se stavljaju na teret.

On je opovrgnuo hrvatske optužbe koje mu se stavljaju na teret jer, kako je naveo, "jednostavno tih dana nije bio na dužnosti, što se može vidjeti iz brodskog dnevnika", kazao je Brčićev odvjetnik Francesco Romeo.

Pročitajte i ovo Milojko Spajić Nakon cjelonoćnog zasjedanja Crna Gora dobila novu vladu, Spajić se susreo s von der Leyen: "Ulazak u EU bi bio velika poruka drugim zemljama da je proces proširenja živ" Slika nije dostupna Brčić: Hrvatsko obalno topništvo prvo je otvorilo vatru

Romeo je rekao da je zatražio od crnogorskog veleposlanstva u Rimu, odnosno crnogorskog Ministarstva odbrane, da mu dostave brodski dnevnik s broda kojim je Brčić zapovijedao tijekom rata u Hrvatskoj. 

>> Italija: Brčić odbio izručenje u Hrvatsku

Iz Ministarstva odbrane je, međutim, kako navode mediji, priopćeno da Crna Gora ne posjeduje brodsku knjigu, već da su brodski dnevnici tadašnje flote jugoslovenske ratne mornarice u centralnom arhivu Ministarstva obrane Srbije.

Kapetan bojnog broda Brčić u utorak je pred rimskim sudom odbio zahtjev za izručenje Hrvatskoj te je naveo da su neki podaci o njemu netočni i pogrešni, prenose podgorički mediji.
Brčić je kazao da je kao predstavnik Vojske Crne Gore u Italiju došao službeno na vježbe NATO-a i da je bio u kontaktu s hrvatskim vojnim dužnosnicima, ali da mu oni nikada nisu spominjali proces protiv njega.

Tajnica crnogorskog veleposlanstva u Rimu i šefica konzularnog odjela Ksenija Popović kazala je IN televiziji da je ovim saslušanjem "završen rutinski dio ekstradicijskog procesa, nakon čega se čeka da Hrvatska dostavi svoju dokumentaciju, kada će početi sudski dio ekstradicijskog procesa pred prizivnim sudom u Rimu".

Popović je kazala da će poslije toga slijedi "politički dio" jer,
kako navodi, svaku ekstradiciju treba odobriti talijansko Ministarstvo pravosuđa.

Ona je također navela kako je Brčić objasnio da on u crnogorskom Ministarstvu obrane vodi Sektor za internacionalnu suradnju, pa samim tim surađuje i s Hrvatskom, koja ga nikad nije obavijestila o bilo kakvom procesu i presudi.

Sud u Splitu osudio je 1993. Brčića u odsutnosti na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih dok je s razarača zapovijedao napadima na Split i obližnje otoke 1991. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene