Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Neubrandenburgu pored Berlina u ponedjeljak počinje proces protiv 95-godišnjeg bivšeg pripadnika specijalnih postrojbi SS zbog pomaganja u ubojstvu zatočenika nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz.


Državno odvjetništvo bivšem pripadniku sanitetskih postrojbi SS-a Hubertu Zafkeu predbacuje da je 1944. godine mjesec dana boravio u logoru Auschwitz i pomagao u ubojstvu u najmanje 3681 zatočenika logora koliko ih je ubijeno za vrijeme službovanja optuženog u nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog zločina u logoru smrti u kojem je pobijeno 20 tisuća ljudi, počelo suđenje stogodišnjem SS-ovcu Slika nije dostupna 96-godišnja optuženica za zločine u nacističkim logorima pobjegla iz staračkog doma

Optuženi se, prema navodima državnog odvjetništva, za vrijeme boravka u Auschwitzu brinuo o oboljelim i ozlijeđenim pripadnicima SS- postrojbi pod čijom kontrolom se nalazio logor, čime se "uključio u sustav logora i omogućio ubijanje zatočenika".

Optuženi je i na prijelazu s 1943. na 1944. nekoliko mjeseci bio na službi u Auschwitzu, ali je za to razdoblje već poslije Drugog svjetskog rata u Poljskoj osuđen na četiri godine zatvora.

Proces je odobren nakon što je nekoliko vještaka utvrdilo da optuženi može pratiti suđenje. Njegovi odvjetnici poriču svaku krivnju svog klijenta.

Medijsko zanimanje za ovaj proces, koji bi mogao biti jedan od posljednjih takve vrste, je golemo. Svoj dolazak najavio je i jedan od čelnih ljudi Međunarodnog povjerenstva za Auschwitz, Christoph Heubner.

Prije nekoliko dana je i u Detmoldu na zapadu Njemačke počelo suđenje 94-godišnjem pripadniku SS-a, Reinholdu Hanningu, koji je u Auschwitzu radio kao čuvar.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju