Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje petorici muškaraca optuženih za ubojstvo trudnice kamenovanjem u tzv. ubojstvu iz časti, počinje u ponedjeljak u Pakistanu.


Na protuterorističkom sudu u istočnome gradu Lahoreu u subotu su optuženi otac žrtve, dvojica braće, bivši muž i jedan rođak, koji su je ubili jer se, bez njihova pristanka, udala za muškarca kojega je sama izabrala, rekao je u nedjelju predstavnik policije Mian Zulfikar.

Vezani članci Branko Rafajac Ubojici djevojke u Malom Lošinju sud odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi: Bio je u neubrojivom stanju Nicola Gratteri, protumafijaški tužitelj Više od 350 članova mafije na najvećem suđenju u Italiji: ''Oni su vlast''

Farzanu Iqbal (25), u svibnju je ciglama ubila gomila rodbine što se okupila pred sudom u Lahoreu, a sve su promatrali policajci i deseci prolaznika.

Razljutila ih je njezina siječanjska udaja za muškarca u kojega se zaljubila, a da nije prvo tražila dopuštenje oca i braće kao što to uglavnom čine djevojke u konzervativnome Pakistanu.

Obdukcija je pokazala da je u trenutku smrti bila trudna.

Policija: 'Kamenovanje trudne žene je normalno!'

Taj je zločin na pakistansko pravosuđe navukao globalnu kritiku, a Ujedinjeni su narodi tražili kažnjavanje počinitelja.

U Pakistanu svake godine ubiju oko tisuću i pol žena i to se pravda obranom njihove časti, objavila je zaklada za zaštitu ljudskih prava Aurat. Krivci u takvim slučajevima često izbjegnu pravdi jer iskoriste rupe u zakonima, a odvjetnici kažu kako su zakoni zastarjeli, presloženi i omogućuju obitelji da oprosti ubojici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook