Iza izlijevanja vulkana Vezuva neka su trupla ostala jezivo sačuvana u onom obliku u kojem su poginule osobe taj put dočekale tragične trenutke.


Restauratori su počeli s obnovom 86 Rimljana čiji su posmrtni ostaci ostali pod silinom lave koja je prije 1900 godina uništila Pompeje, javlja Daily Mail.

Vezani članci Ilustracija VIDEO/FOTO Kaos na Siciliji, erupcija Etne prizemljila avione: Vulkanski pepeo prekrio aerodromske piste Ekološki aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi FOTO/VIDEO Mladi ekološki aktivisti ponovno navukli bijes javnosti: Zacrnili su vodu u najpoznatijoj svjetskoj fontani

Iza izlijevanja vulkana Vezuva neka su trupla ostala jezivo sačuvana u onom obliku u kojem su poginule osobe dočekale tragične trenutke. Tako se i danas može vidjeti kako ih je vruća lava u trenutku ostavila zauvijek nepomične.

Jedna od fotografija primjerice prikazuje majku s podignutim rukama, i dijete koje joj je, pretpostavlja se, netom prije njihove smrti u igri odmaralo na trbuhu. Istraživači su utvrdili da je dijete tada imalo oko četiri godine. Znanstvenici su prema posmrtnim ostacima mogli procijentii što su ljudi prije toliko stoljeća radili trenutke prije pogibije.

Na nekima je ostao zabilježen čak i bolan izraz lica.

Pompeji su bili veliki rimski grad uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine., u kojoj je stradalo 2 tisuće ljudi, a lokacija je zbog pepela preko 1600 godina ostala neotkrivena.

Zaplijenjeno 6 miijuna eura od bivšeg direktora nalazišta u Pompejima

Erupciji Vezuva prethodili su brojni potresi od kojih je najrazorniji bio onaj 67. godine.

Kobno podne

Do 24. kolovoza 79. godine za Vezuv se vjerovalo kako je obična planina. Negdje oko 12 sati uz strahovit prasak krater vulkana se rasprsnuo od nagomilanog pritiska. Eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala visok oko 20 km, koji je slijedila kiša malog kamenja, te vulkanskog pepela koji je zatrpao sve u radijusu od 70 km. U vrijeme erupcije u Pompejima je živjelo oko 20.000 ljudi.

Znanstvenici Pompeii Archaeological Sitea sada trupla koja se čuvaju pod posebnim uvjetima pripremaju za nadolazeću izložbu "Pompeji i Europa".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju