Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će 29 dana

Počeo ramazan u većini arapskih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ramazan, mjesec objave Kur'ana, koji će vjernici muslimanske vjeroispovijesti provesti u postu i molitvi, počeo je u većini arapskih zemalja, a ove godine (1431. po muslimanskom kalendaru) trajat će 29 dana.

Vjerski autoriteti u Saudijskoj Arabiji, kolijevci sunita, utvrdili su astronomskim promatranjima mladog mjeseca da ramazan počinje u srijedu. Ramazan je deveti mjesec muslimanskoga lunarnog kalendara i u srijedu također počinje za sljedeće države: Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Bahrein, Egipat, Jordan, Libanon, Siriju, Jemen i palestinska područja te zemlje Magreba u Africi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ramazan u Dubaiju Moraju postiti dulje jer stanuju na vrhu najviše zgrade na svijetu! Slika nije dostupna Posao na 10 godina Riječka tvrtka izvozit će pitku vodu u arapske zemlje

U Iraku ramazan počinje u srijedu za sunite, a za šijite u četvrtak, objavili su vjerski autoriteti, prenosi agencija AFP. U četvrtak počinje post u Pakistanu. Ove će godine to biti nadasve bolna kušnja za stanovnike pogođene katastrofalnim poplavama koje su dosad usmrtile 1.600 ljudi, ugrozile 14 milijuna i primorale dva milijuna da napuste svoje domove.

‘Postit ćemo, no ne znamo kako ćemo prekinuti post, hoćemo li uopće naći nešto za jelo. Samo Alah zna’, citira agencija Reuters ženu koja zbog poplave sa svojom obitelji spava pod otvorenim nebom.

Vjernici prvi obrok, koji se naziva iftar, konzumiraju po zalasku sunca, jer im je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje hrane, pića, duhana, te spolni odnosi.
Ramazanski post treći je od pet stupova islama. U tom najsvetijem mjesecu islamske vjeroispovijesti vjernici svoje tjelesne potrebe dovode u kušnju, ali isto tako jačaju svoju duhovnost, karakter, moralnu snagu i čistoću misli, riječi i djela te spremnost na odricanja. U ramazanu je počela objava Kur'ana Poslaniku Muhamedu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene