Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Offshore Leaks'

Počeo dosad nezabilježeni 'lov' na svjetske utajivače poreza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodnim medijima nepoznate osobe dostavile su dva i pol milijuna dokumenata o poreznim utajivačima iz 170 zemalja.

Na popisu je 130 tisuća imena te detalji o njihovim fiktivnim tvrtkama u zemljama koje se smatraju poreznim oazama. Procjenjuje se da je tamo skriveno oko 32 tisuće milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika šteta za proračun Utajili vrtoglav iznos poreza pa završili na policiji: Podignuta optužnica protiv 42 osobe koje su muljale s lažnim računima Ilustracija kazneno prijavljeni Raskrinkani utajivači poreza: Radili su sve kako ne bi morali platiti, oštetili državu za više od 750 tisuća eura

Svjetska novinarska istraga javnosti je omogućila uvid u imena osoba koje su povezane s off-shore tvrtkama u poreznim rajevima, što će ponovno otvoriti rasprave o izbjegavanju plaćanja poreza koje će biti osobito neugodne za francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, jer se spominje ime njegovog bliskog suradnika.

>> Zatvorena najstarija banka u Švicarskoj, pomagali u utaji poreza

Uvid u mračni svijet fiskalne evazije na najvišoj razini omogućila je opsežna istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), kao rezultat, po ocjeni samog konzorcija "najveće međunarodne novinarske suradnja u povijesti". ICIJ se uspio domoći CD-a s 2,5 milijuna poruka elektronske pošte i informacijama o 122 tisuće off-shore tvrtki i nekih 12 tisuća posrednika - internih memoranduma, kopija putovnica, računovodstvenih izvadaka i drugih službenih dokumenata.

Riječ je o "najvećoj količini 'insajderskih' informacija o off-shore tvrtkama koja je ikad stigla do medija", napisao je u komentaru britanski dnevnik The Guardian, koji je naveo 40-ak međunarodnih medijskih institucija koje su dobile pristup tim povjerljivim podacima, među kojima su francuski Monde, britanski BBC, američki The Washington Post i njemački Sueddeutsche Zeitung.

Informacije 160 puta veće od povjerljivih informacija Wikileaksa

Informacije se većinom odnose na britanske Djevičanske otoke a obujmom su "160 puta veće od količine povjerljivih informacija koje je WikiLeaks 2010. objavio o State Departmentu". U njima se nalaze "tisuće osoba" s interesima u poreznim rajevima, koje dolaze iz raznih društvenih slojeva i aktivnosti - od američkih zubara preko trgovaca oružjem do milijardera i političkih moćnika, piše The Guardian.

Postojanje imena na tom popisu ne znači da su te osobe učinile nešto protuzakonito, ali ICIJ naglašava da Tko je tko u poreznim rajevima Jedno od upadljivijih imena je ono azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva koji na Djevičanskim otocima navodno ima četiri off-shore tvrtke registrirane na svoje ime, na ime supruge ili njihovih kćeri. Nekadašnji mongolski ministar financija Bayartsogt Sangajav navodno je tijekom obnašanja dužnosti osnovao off-shore tvrtku "Legend Plus capital ltd".

Na popisu su i imena poput slavne španjolske kolekcionarke umjetnina Carmen Thyssen-Bornemisze, starije kćeri bivšeg filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa Marije ili Olge Šuvalove, supruge prvog potpredsjednika ruske vlade Igora Šuvalova, bliskog suradnika predsjednika Vladimira Putina.

No taj bi materijal najviše neugodnosti mogao prouzročiti Hollandeu, već jako uzdrmanom skandalom zbog podizanja optužnice za poreznu prijevaru protiv bivšeg ministra za proračun Jeromea Cahuzaca, jer se u njemu spominje i ime Jean-Jacquesa Augiera, koji je tijekom Hollandeove kampanje 2012. bio zadužen za financije, a koji navodno ima udjele u dvjema off-shore tvrtkama na Kajmanskim otocima.

Tko je tko u poreznim rajevima

The Guardian napominje da postojanje imena na tom popisu ne znači da su te osobe učinile nešto protuzakonito, ali ICIJ naglašava da "Tko je tko u poreznim rajevima", kako ga je nazvao, "pokazuje da se tajnovite off-shore financije protežu po cijelom svijetu, omogućujući bogatima izbjegavanje poreza, hraneći korupciju i zlu kob i bogatih i siromašnih zemalja". Za ICIJ je sadašnja ciparska kriza "jedan od pokazatelja načina na koji off-shore sustav može ugroziti financijsku stabilnost neke zemlje".

Grčka je odmah najavila otvaranje istrage o bankovnim računima stotinjak off-shore tvrtki koje nisu bile poznate njezinim poreznicima, a postojanje im je otkriveno zahvaljujući ICIJ-u. Gotovo endemsko izbjegavanje plaćanja poreza u Grčkoj godinama se provodilo ponajprije preko sustava off-shore.

Europska komisija zemlje članice EU pozvala je da se pozabave pitanjem izbjegavanja poreza zbog kojeg, po njoj, Europa svake godine gubi oko 1000 milijardi eura, a Tax Justice Network, međunarodna mreža aktivista koji se bore za "fiskalnu pravdu", procjenjuje da se u poreznim rajevima diljem svijeta nalazi između 20 i 30 tisuća milijardi dolara utajenog novca. (J.G./T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene