Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ljubljani je počelo suđenje rimokatoličkom svećeniku 59-godišnjem Franciju Frantaru optuženom da je prije 15 godina u svojoj župi Kašelj-Zalog blizu Ljubljane spolno zlostavljao 10-ogodišnju djevojčicu.


Frantar se od 19. listopada nalazi u pritvoru, a bude li osuđen prijeti mu od jedne do deset godina zatvora.

Vezani članci Zdravko Mamić Određeno kada se Zdravko Mamić mora javiti u Remetinec. Ako se ne pojavi, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Štebul Fabac/Pixsell) U Slavoniji prijavljen svećenik iz Tanzanije? Sumnjiče ga da je spolno zlostavljao djevojčicu (14), on tvrdi: "Namještaju mi zbog boje kože"

U Sloveniji je to u zadnje vrijeme drugi istaknuti slučaj sudskog postupka za pedofiliju protiv svećenika, jer se u Krškom iza zatvorenih vrata nastavlja i suđenje svećeniku Karlu Joštu pod sličnim optužbama, ali se on do završetka suđenja nalazi u kućnom pritvoru.

Frantarjev slučaj je specifičan jer je on, pred već započetim sudskim procesom prije četiri godine, otišao u južnoafričku državu Malavi, gdje je radio u jednoj katoličkoj misiji pa je za njegovo uhićenje bila izdana i Interpolova tjeralica te europski pritvorni nalog.

Tajništvo Ljubljanske nadbiskupije ogradilo se od slučaja i izjavilo da je Frantar iz Slovenije izbivao bez odobrenja crkvenih vlasti, da crkva osuđuje pedofiliju i spolne napade na maloljetne osobe koje su u crkvi rijetkost, a mnogo češće u obiteljima, školama i zdravstvenim ustanovama.

Prema informacijama kojima raspolažu crkvene vlasti, u zadnje su vrijeme u Sloveniji dva svećenika osuđena zbog pedofilije na uvjetne kazne, a dvojici je postupak u tijeku. Do sada nijedan svećenik zbog toga nije bio osuđen na zatvorsku kaznu.