Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje svećeniku za pedofiliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ljubljani je počelo suđenje rimokatoličkom svećeniku 59-godišnjem Franciju Frantaru optuženom da je prije 15 godina u svojoj župi Kašelj-Zalog blizu Ljubljane spolno zlostavljao 10-ogodišnju djevojčicu.

Frantar se od 19. listopada nalazi u pritvoru, a bude li osuđen prijeti mu od jedne do deset godina zatvora.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Specijalci svladali muškarca u Ljubljani - 2 nasrnuo na njih VIDEO/FOTO Policija otkrila detalje drame u centru Ljubljane: Mladi muškarac već je sudjelovao u sličnom incidentu 2020.

U Sloveniji je to u zadnje vrijeme drugi istaknuti slučaj sudskog postupka za pedofiliju protiv svećenika, jer se u Krškom iza zatvorenih vrata nastavlja i suđenje svećeniku Karlu Joštu pod sličnim optužbama, ali se on do završetka suđenja nalazi u kućnom pritvoru.

Frantarjev slučaj je specifičan jer je on, pred već započetim sudskim procesom prije četiri godine, otišao u južnoafričku državu Malavi, gdje je radio u jednoj katoličkoj misiji pa je za njegovo uhićenje bila izdana i Interpolova tjeralica te europski pritvorni nalog.

Tajništvo Ljubljanske nadbiskupije ogradilo se od slučaja i izjavilo da je Frantar iz Slovenije izbivao bez odobrenja crkvenih vlasti, da crkva osuđuje pedofiliju i spolne napade na maloljetne osobe koje su u crkvi rijetkost, a mnogo češće u obiteljima, školama i zdravstvenim ustanovama.

Prema informacijama kojima raspolažu crkvene vlasti, u zadnje su vrijeme u Sloveniji dva svećenika osuđena zbog pedofilije na uvjetne kazne, a dvojici je postupak u tijeku. Do sada nijedan svećenik zbog toga nije bio osuđen na zatvorsku kaznu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene