Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšem izraelskom predsjedniku Mosheu Katsavu u četvrtak je u Tel Avivu počelo suđenje zbog silovanja.


Bivši predsjednik, kojemu su 63 godine, došao je na sud u Tel Avivu na kojemu će odbaciti optužbe u sudskom postupku za koji vlada veliko zanimanje javnosti. 'Danas počinjemo dugu i tešku bitku kako bismo skinuli ljagu s moga imena i još vam jednom obećavam da ću dokazati svoju nedužnost', rekao je novinarima taj otac petero djece, rođen u Iranu, koji je nakon otkrića seksualnog skandala morao dati ostavku.

Optužnica za seksualno uznemiravanje i silovanje

Devetnaestog ožujka protiv Katsava je službeno podignuta optužnica za silovanje i seksualno uznemiravanje. Dokaže li mu se krivnja, mogao bi dobiti 16 godina zatvora. Katsav će usto odgovarati zbog ometanja rada suda i pokušaja potkupljivanja svjedoka. Tijekom suđenja saslušat će se najmanje 56 svjedoka tužiteljstva, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Vezani članci Slika nije dostupna Moshe Katsav podnio ostavku Slika nije dostupna Katsav pristao na kompromis i izbjegao zatvorsku kaznu

Katsav je s predsjedničke dužnosti otišao u lipnju 2007., pošto je na vlastiti zahtjev smijenjen u siječnju 2007. zbog sumnje da je počinio kazneno djelo. Nekoliko njegovih suradnica optužilo ga je za silovanje, seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje u 1990-im, dok je bio na dužnosti ministra turizma i nakon 2000., kada je izabran za predsjednika države.