Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremali puč

Počelo suđenje časnicima koji su htjeli svrgnuti tursku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povijesni sudski proces protiv 196 turskih vojnih časnika, optuženih da su pripremali državni udar kako bi svrgnuli vladu, počeo je u Silivriju.

To suđenje je najizravnija prijetnja turskoj vojsci, čuvarici sekularizma, čija se uloga u političkom životu znakovito umanjila od kada je 2002. na vlast došla Stranka pravde i razvoja (AKP) premijera Recepa Tayyipa Erdogana, komentiraju politički analitičari.

Pročitajte i ovo Njemačka policija u Bad Lobensteinu izvršila akciju uhićenja osoba koje se sumnjiči za organiziranje državnog udara Oženjen Hrvaticom Jedan od njemačkih pučista živio je u Hrvatskoj? Ovdje su nabavljali oružje za likvidacije političkih protivnika Slika nije dostupna Najmlađa žrtva Eskalacija kaosa u Mjanmaru: Policija pucala na muškarca, a ubila njegovu sedmogodišnju kćer

Među glavnim optuženicima za pokušaj državnog udara su bivši general Cetin Dogan, koji se tereti da je 'mozak' plana destabilizacije vlasti, i bivši zapovjednici ratne mornarice i zrakoplovstva Ozden Ornek i Ibrahim Firtina.

>> Pripreman državni udar na Tursku

Oni i ostali časnici i vojnici optuženi su da su 2003. započeli brojne destabilizirajuće akcije, od napada na džamije do rušenja turskoga borbenog zrakoplova u okršaju s grčkim lovcem, kako bi stvorili ozračje nereda i iskoristili ga za puč.

General Dogan, koji je u to vrijeme zapovijedao prvom armijom u Istanbulu, odbacuje sve točke optužnice. Za pokušaj svrgavanja vlade kazna je 15 do 20 godina zatvora. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene