Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod pokroviteljstvom UN-a

Počelo povijesno suđenje režimu Crvenih kmera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko očekivano suđenje zbog genocida četvero najviših dužnosnika kambodžanskih Crvenih kmera koji su još na životu počelo je danas u Pnom Penu pred sudom pod pokroviteljstvom UN-a, više od trideset godina nakon počinjenih zlodjela.

Ideolog režima Pola Pota ili 'Brat Broj Dva' Nuon Chea, ministar vanjskih poslova Ieng Sary, predsjednik 'Demokratske Kampučije' Khieu Samphan i ministrica za socijalnu skrb Ieng Thirith odgovaraju za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Četvero optuženih ima između 79 i 85 godina.

Politički kadar režima morat će se izjasniti o metodičnoj i proračunatoj provedbi marksističke utopije, između 1975. i 1979. u okviru koje je ubijeno iscrpljivanjem, glađu, bolešću ili mučenjem i egzekucijama približno dva milijuna osoba, što predstavlja četvrtinu stanovništva Kambodže u to doba.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..."

Genocid - Pokolj Vijetnamaca i etničke manjine

Termin genocid općenito se koristi kad se govori o tom razdoblju, ali UN užase počinjene protiv kmerskog stanovništa ne navodi pod tim terminom. Genocid se odnosi samo na pokolj Vijetnamaca i etničke manjine muslimanskih Chama.

'Nije bilo tako važnog i složenog suđenja od Nuernberga', izjavio je prije nekoliko dana međunarodni sudac Andrew Cayley, misleći na suđenja organizirana na samom mjestu događanja, za razliku od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu i Suda za Ruandu (Arusha, Tanzanija). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene