Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blizu dva milijuna muslimana započelo je u Meki hodočašće popraćeno brojnim mjerama sigurnosti.


Vjernici u bijelim tunikama otišli su u dolinu Mine, nekoliko kilometara istočno od svetog grada, kako bi prešli put kojim je prije više od 1.400 godina kročio prorok Muhamed.

Vezani članci Slika nije dostupna Za ubojstvo predsjednika Haitija osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici, uhićena i dvojica Amerikanaca Slika nije dostupna Stotine tisuća vjernika prisustvuje hadžu u Meki

Cijeli će dan provesti moleći, spavati će pod šatorima, a sutra će otići na brdo Arafat gdje počinje druga etapa hodočašća.

Službena saudijska agencija SPA je izvijestila kako snage sigurnosti kontroliraju i vode vjernike, a na intervencije su spremne i medicinske ekipe.

Saudijske vlasti žele izbjeći kretanja masa poput onih u kojima je 2006. poginulo 364 osoba, a 2004. godine 251 osoba.

Konačni broj ovogodišnjih hodočasnika još nije objavljen, ali prema podacima SPA blizu 1,7 milijuna vjernika doputovalo je u Saudijsku Arabiju. Redovno oko 200.000 Saudijaca sudjeluje na hodočašću.

Među njima je i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji će na poziv kralja Abdulaha II. biti prvi iranski predsjednik na najvećem hodočašću muslimana.