Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo hodočašće u Meki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blizu dva milijuna muslimana započelo je u Meki hodočašće popraćeno brojnim mjerama sigurnosti.

Vjernici u bijelim tunikama otišli su u dolinu Mine, nekoliko kilometara istočno od svetog grada, kako bi prešli put kojim je prije više od 1.400 godina kročio prorok Muhamed.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Slika nije dostupna Više od 800 ozlijeđenih Najmanje 700 mrtvih u stampedu hodočasnika

Cijeli će dan provesti moleći, spavati će pod šatorima, a sutra će otići na brdo Arafat gdje počinje druga etapa hodočašća.

Službena saudijska agencija SPA je izvijestila kako snage sigurnosti kontroliraju i vode vjernike, a na intervencije su spremne i medicinske ekipe.

Saudijske vlasti žele izbjeći kretanja masa poput onih u kojima je 2006. poginulo 364 osoba, a 2004. godine 251 osoba.

Konačni broj ovogodišnjih hodočasnika još nije objavljen, ali prema podacima SPA blizu 1,7 milijuna vjernika doputovalo je u Saudijsku Arabiju. Redovno oko 200.000 Saudijaca sudjeluje na hodočašću.

Među njima je i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji će na poziv kralja Abdulaha II. biti prvi iranski predsjednik na najvećem hodočašću muslimana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene