Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 17 milijuna Tajvanaca u subotu izlazi na izbore kojima će odlučiti o idućem predsjedniku svoje zemlje, a istovremeno će sudjelovati i na referendumu o ulasku Tajvana u Ujedinjene narode.


Glasovanje je počelo na 14.401 glasačkome mjestu u 8 ujutro, što je u jedan u noći po srednjoeuropskome vremenu, a trajat će do 16 sati (21 po srednjoeuropskome).

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 7 Čak 200 dana bez prijenosa korone: Otkriveno kako im je uspjelo izbjeći drugi val bez lockdowna i policijskog sata Zmaj, ilustracija Ne, ovo nije priča iz crtića! Trogodišnjakinju zmaj povukao u nebo, pogledajte nevjerojatnu snimku

Usporedo s glasovanjem počinje i prebrojavanje glasova i prvi se rezultati očekuju već u 18 sati po lokalnom vremenu, a konačni do 21:30, objavilo je središnje izborno povjerenstvo.

Dvojica su predsjedničkih kandidata Frank Hsieh iz vladajuće demokratske napredne stranke (DPP) i Ma Ying-jeou iz najveće tajvanske oporbene stranke, kineske nacionalističke stranke (Kuomintang ili KMT).

Ma želi otvoriti trgovinu s Kinom, a Hsieh tajvansku sigurnost smatra važnijom od jačanja trgovinskih veza.

Uz predsjedničke izbore Tajvan će održati i referendum o ulasku u UN. Bit će dva UN-ovska referenduma: jedan organizira vlada, a drugi je sazvao Kuomintang. Njegov referendum traži fleksibilnije načine ulaska u UN.

Kina pozorno prati referendum o UN-u, a ulasku Tajvana u UN žestoko bi se protivila jer bi ga smatrala znakom formalne nezavisnosti toga otoka koji smatra dijelom svoga teritorija.

Sjedinjene Države poslale su dva nosača aviona u tajvanske vode radi zaštite od eventualnoga vojnog sukoba na dan izbora.