Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeli povijesni razgovori između Sjeverne Koreje i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 50 godina nakon korejskog rata, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja započele su povijesne razgovore o koracima potrebnim za uspostavu diplomatskih odnosa, nakon što je Pjongjang nedavno pristao odustati od nuklearnog programa.

Manje od tri tjedna od postizanja sporazuma o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, američki pregovarač Christopher Hill i njegov sjevernokorejski kolega Kim Kye-Gwan sastali su se u njujorškom hotelu Waldorf Astoria. Riječ je o prvom kontaktu te vrste, organiziranom nakon Busheva prekida dijaloga s Pjongjangom 2002. godine.

Pročitajte i ovo Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Prema priopćenju izdanom nakon sastanka, sudionici razgovora razmatrali su niz pitanja iz međusobnih odnosa uključujući normalizaciju odnosa u, kako je rečeno, 'prijateljskom ozračju'.

Nastavak razgovora s predstavnicima zemlje koju je sam američki predsjednik prije pet godina nazvao dijelom osovine zla, zajedno s Iranom i Irakom Sadama Huseina, očekuje se danas.

Prema sporazumu o sjevernokorejskom nuklearnom programu, postignutom u veljači u Pekingu između predstavnika šest zemalja, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja trebaju otvoriti bilateralne razgovore o uspostavi diplomatskih veza. 

Sjeverna Koreja, koja je u listopadu prošle godine testirala nuklearno oružje, složila se na tim razgovorima sa zatvaranjem svoga glavnog nuklearnog reaktora do sredine travnja, kao korakom ka napuštanju nuklearnog programa u zamjenu za pomoć koju zemlja treba dobiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene