Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko će zamijeniti Klausa?

Počeli izbori za predsjednika Češke, među kandidatima i istetovirani 'Avatar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičari favorita vide u bivšem premijeru Milošu Zemanu, a njegov najveći takmac je također bivši premijer Jan Fischer. No, nisu isključena ni iznenađenja.

Birališta su u petak poslijepodne otvorena u Češkoj koja prvi put izravno bira predsjednika republike, a među devetero kandidata predviđa se pobjeda proeuropljanina koji će zamijeniti euroskeptika Vaclava Klausa nakon dva mandata.

Na birališta je u petak i subotu pozvano 8,4 milijuna birača od 10,5 milijuna stanovnika Češke, koja je članica Europske unije od 2004. i snažno je pogođena recesijom i nezaposlenošću od 9,4 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PO UZORU NA AUSTRIJU Još jedna europska zemlja uvest će obavezno cijepljenje? Predsjednik u božićnom obraćanju najavio tu mogućnost Slika nije dostupna Formira se nova vlast Dao ostavku: Premijer poslao pismo predsjedniku u bolnici

Među devetero kandidata najviše izgleda ima 68-godišnji bivši premijer i bivši šef socijaldemokratske stranke Miloš Zeman koji se izjasnio za "jačanje struktura Europske unije uključivo zajedničku gospodarsku politiku".

>> On se želi kandidirati za predsjednika Češke!

Drugi po broju glasova trebao bi biti Jan Fischer, također bivši premijer i također ljevičar koji tvrdi da EU nije mrtav projekt i zagovara "fleksibilnu integraciju" na "sustavu zajedničkih vrijednosti, uključivo slobodu kretanja, slobodu trgovine i izražavanja".

No, analitičari i mediji ne isključuju iznenađenje pa neki predviđaju da bi se u drugome krugu, 25. i 26. siječnja mogli naći Zeman i aristokrat Karel Schwarzenberg, ministar vanjskih poslova.

U zemlji pogođenoj recesijom i korupcijskim skandalima vlade desnog centra premijera Petra Nečasa, mlađe birače privukao je Vladimir Franz, kojega je koža 90 posto prekrivena tetovažom. Bude li izabran taj 53-godišnji umjetnik i profesor na akademiji kojega nazivaju "Avatar" i uspoređuju s Maorima i stanovnicima Papue Nove Gvineje postao bi prvi tetovirani predsjednik u svijetu.

Preostali su kandidati bivši predsjednik Senata Premysl Sobotka, socijaldemokratski senator Jiri Dienstbier mlađi, glumica Tana Fischerova, zastupnica u Europskom parlamentu Zuzana Roithova i bivša parlamentarna zastupnica Jana Bobosikova.

Ovlasti češkog šefa države ograničene su i obuhvaćaju imenovanje i raspuštanje vlade, generala i sudaca, pravo veta na zakone i pravo izbora dužnosnika središnje banke. "Izravno biranje predsjednika omogućuje šefa država kojega će mandat biti sigurniji i pružiti mu velik legitimitet", ocjenjuje politolog Jiri Pehe.

Takav će legitimitet biti dobar s obzirom da ljevica predviđa predložiti izglasavanje nepovjerenja premijeru Petru Nečasu koji je oslabljen zbog svoje politike proračunske štednje i korupcijskih skandala. No Nečas je gnjev na sebe navukao i time što je potvrdio spornu amnestiju predsjednika Klausa koji je u siječnju oslobodio polovicu zatvorenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene