Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Likovni i informatika

Počeli ispiti državne mature, polagat će je 31.000 učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitima iz likovnog i informatike danas su počeli ispiti državne mature. Ispit iz hrvatskog jezika piše se 27. svibnja (esej) i 28. svibnja.

Na moj.report@novatv.hr nam pošaljite koja su vam pitanja bila najteža, ali i sve ostale zanimljivosti uz naznaku 'Državna matura'. Ispitima iz likovne umjetnosti i informatike danas diljem Hrvatske počinju ispiti državne mature kojima će pristupiti skoro 31.000 učenika, te još oko 5.500 kandidata izvan redovitog sustava školovanja u Hrvatskoj, koji državnu maturu polažu u ispitnim centrima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Slavonskom Brodu i Splitu.

Od svih prijavljenih učenika gimnazijalaca je oko 12.400, a učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola nešto više od 19.000, rekla je Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite državne mature.

Pročitajte i ovo Mirena Maljković, učiteljica Dnevnik Nove TV donosi detalje Predstavljen novi model nastave, pojedini učitelji su zgroženi: ''Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica Informatike za 50 posto'' Državna matura, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 evo koja su nova pravila Počela je državna matura: Više od 34.000 učenika na ispite ne smije donositi ni vlastite kemijske olovke

>> OVAKO ćete povećati motivaciju!

Državna matura obuhvaća obvezni dio, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, te ispite izbornoga dijela. U ljetnom roku na ispite izlazi oko dvije tisuće manje učenika od ukupnog broja prijavljenih, što su oni koji nisu uspješno završili razred i upućeni su na popravne ispite.

Ispit iz hrvatskog jezika piše se 27. svibnja (esej) i 28. svibnja (test), a njegovu višu razinu polagat će gotovo 21.000 učenika, od čega 11.600 gimnazijalaca te malo više od 9.000 'strukovnjaka'. Na B razini bit će više od tisuću gimnazijalaca, a oko 8.800 ostalih učenika.

Provjera znanja iz matematike na obje razine pisat će se 3. lipnja. Za višu razinu matematike na ispite će izaći 6.300 gimnazijalaca i 2.100 tisuće učenika strukovnih i umjetničkih škola, a za osnovnu razinu 6.400 gimnazijalaca i skoro 16.000 'strukovnjaka'.

Engleski jezik na višoj razini polaže 9.500 gimnazijalaca i malo više od 5.000 strukovnih učenika, a na osnovnoj 2,700 gimnazijalaca i više od 11.0000 ostalih učenika.

Do kraja tjedna održat će se ispiti iz biologije i etike, psihologije i logike te fizike i vjeronauka. Slijede ispiti iz njemačkog i francuskog na obje razine (4. lipnja), engleskoga i talijanskoga (5. lipnja), kemije te politike i gospodarstva (6. lipnja), povijesti i filozofije (7. lipnja), geografije i sociologije (10. lipnja) i španjolskog jezika (11. lipnja).

Od izbornih predmeta, najviše prijavljenih redovnih učenika polagat će politiku i gospodarstvo, njih 8.320, fiziku (7986) i biologiju (6.865), a najmanje interesa bilo je za španjolski, za čiju se osnovnu razinu nije prijavio niti jedan učenik. Za istu razinu francuskog bilo je sedam prijavljenih, za latinski (26), grčki (43) i etiku (55 prijavljenih).

Ispiti državne mature, najviše dva u jednom danu, pisat će se od 21. svibnja do 11. lipnja. Preliminarni rezultati znat će se 9. srpnja, rok za žalbe je 11. srpnja, a 16. srpnja bit će poznati konačni rezultati. Već idući dan, 17. srpnja, počinju prijave za jesenski rok, u okviru kojega će se ispiti državne mature održavati od 23. kolovoza, a objava rezultata bit će 16. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene