Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan utrka

Počele utrke s bikovima u Pamploni: Prvi dan 6 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje je šest osoba ozlijeđeno u subotu u prvoj ovogodišnjoj utrci s bikovima u kojoj sudjeluju tisuće oduševljenih trkača, na dan svetog Firmina u Pamploni, na sjeveru Španjolske, javile su mjesne vlasti.

Sedamdesettrogodišnjeg stanovnika Pamplone bik je rogom ozlijedio u nogu na početku utrke, ali njegova ozljeda nije teška, ističe mjesna vlada u Navarri u priopćenju. Još pet osoba koje su u padu zadobile nagnječenja i ogrebotine, primljene su u bolnicu, među njima i 26-godišnji Australac koji je ozlijedio lijevo koljeno i 21-godišnji Japanac koji ima bolove u leđima.

Pročitajte i ovo Borba s bikovima u Pamploni oštre kritike FOTO/VIDEO Kaotični prizori s utrke bikova u Pamploni: Metež, ubodi, padovi, naguravanja, ozljede... Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) San Fermin Tri su osobe probodene tijekom zadnje utrke s bikovima u Pamploni, u devet dana hospitalizirano 35 trkača

Šest bikova za borbu teških pola tone svaki i šest volova sjurilo se niz uske i krivudave uličice krčeći si prolaz kroz mnoštvo trkača koji su većinom bili odjeveni tradicionalno, u bijelo s crvenim rupcem oko vrata.

>> Kraj višestoljetne tradicije: Posljednja korida u Kataloniji

Tijekom ove ekstremne zabave, krdo bikova je ulicu dugu 848,6 metara od tora do gradskog amfiteatra pretrčalo za samo 2 minute i 53 sekunde, a događaj su izravno pratili milijuni televizijskih gledatelja.

Na kraju utrke jedan je bik srušio trkača i rogom mu razderao ovratnik košulje, a zatim ga je vukao nekoliko metara, do ulaza u amfiteatar. Ttrkač je prošao bez većih ozljeda.

Svake godine ozlijedi se od 200 do 300 sudionika utrke, među kojima tri posto teže. Većina se ozlijedi u padu, a neki završe pod kopitima bikova ili ih bikovi nabodu na rogove, usprkos pojačanim mjerama sigurnosti.

Prije tri godine dvadesetsedmogodišnji Španjolac je poginuo pošto mu je bik rogom probio vrat, srce i pluća pred mnoštvom turista.

Festival svetog Firmina traje od 7. do 14. srpnja, a uz svakodnevne utrke s bikovima obilježava se koncertima, nastupima folklornih skupina, vjerskim procesijama i druženjem na ulicama dugo u noć.

Festival koji je proslavio Ernest Hemingway romanom 'Sunce se ponovno rađa' počinje točno u podne tradicionalnim svečanim otvaranjem s balkona gradske skupštine uz usklik 'Živio sveti Firmin!' nakon čega slijedi ispaljivanje vatrometne rakete poznate kao 'chupinazo'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene