Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počela međunarodna konferencija o zapadnom Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvodnevna međunarodna konferencija o stabilnosti država zapadnog Balkana na kojoj, među ostalima, sudjeluju nekadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown i Wolfgang Petritch, zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer Buquicchhio te mnogi drugi diplomati i stručnjaci za sigurnost, počela je s radom u petak na Brdu kod Kranja.

Konferenciju koju su organizirali Atlantsko vijeće Slovenije i američko-njemački centar za strateške studije George Marschall,otovorio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Slika nije dostupna Janša: Širenje EU jedan od glavnih zadataka Slovenije

Prema njegovim riječima, destabilizacija prostora zapadnog Balkana počela je prije dvadeset godina idejom velike Srbije i uvjetima uz koje se nakon rušenja berlinskog zida raspadala bivša Jugoslavija.

Rupel je kao najveću trenutačnu prijetnju stabilnosti Balkana iznio problem statusa Kosova za koji je rekao da je težak jer se čini da nema solucije koja će zadovoljiti obje strane, a ideje o podjeli Kosova ocijenio je "uznemirujućim" razmišljanjima.

Rupel je ponovio da je perspektiva svih država zapadnog Balkana u njihovu uključivanju u Europsku uniju, te naveo da je potrebno "osvježiti" solunsku agendu EU-a o europskoj perspektivi tih zemalja, kako bi se ubrzala njihova europska integracija.

"Nadamo se da će put Slovenije, koja je već članica Europske unije, brzo slijediti Hrvatska te Makedonija, a zatim i Srbija i Crna Gora", rekao je Rupel, ističući da će proširenje EU-a biti među prioritetima Slovenije u vrijeme njezinog predsjedanja Unijom u prvom polugodištu iduće godine.

Slovenija je i do sada doprinosila stabilnosti regije u kojoj ima 2,2 milijardi eura investicija, ali i sa svojim vojnicima na Kosovu i u BiH, istaknuo je slovenski ministar vanjskih poslova.

Wolfgang Petritsch istaknuo je među ostalim, govoreći o stanju u BiH i drugim državama u regiji, da je njihov problem bio i "ratna tranzicija", odnosno tranzicija s odgodom, zbog čega nisu napredovale slično kao druge zemlje u srednjoj i istočnoj Europi. 

Istaknuo je kako je dobro što je predstavnik međunarodne zajednice u BiH sada Slovak Miroslav Lajčak koji o pitanjima mirne tranzicije ima iskustvo iz svoje države.

Dodao je da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali ne
predstavlja plan za efikasno djelovanje multietničke države.

Međunarodna konferencija o rizicima i izazovima sigurnosti na
zapadnom Balkanu nastavlja se i u subotu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene