Izgradnja zida, koji će štititi luku u Calaisu na sjeveru Francuske od migranata koji preko nje pokušavaju prijeći u Veliku Britaniju, počela je u utorak, izvijestio je reporter agencije France Presse.


Zid od armiranog betona, dug jedan kilometar i četiri metra visok, bit će podignut na svakoj strani zaobilazne ceste koja vodi u luku. Nastavit će se na žičane ograde postavljene sredinom 2015. kako bi zaštitile tunel ispod Kanala (39 kilometara ograde), te luku i zaobilaznu cestu (30 kilometara).

Vezani članci Migranti izvučeni iz La Manchea (Foto: Dnevnik.hr) U La Mancheu stradalo 27 ljudi, Britanci i Francuzi međusobno se okrivljuju: ''Francuska neće dopustiti da Kanal postane groblje'' Dijete, ilustracija Sad je na sigurnom: Novorođenče spašeno nakon devet sati na moru

Zid će se moći razmontirati ako više ne bude potreban. Na njemu će biti postavljene nadzorne kamere i rasvjeta kako bi se pratilo pokušaje prelaska. Gradnju će financirati Velika Britanija, a trebala bi stajati 2,7 milijuna eura. Zid bi trebao biti završen do kraja godine.

U izbjegličkom kampu u Calaisu, tzv. "Džungli", kamo pristižu migranti u nadi da će prijeći u Englesku, nalazi se više od 10.000 ljudi, ili oko 1000 više nego u kolovozu, navele su u ponedjeljak dvije udruge aktivne u tom improviziranom naselju.

Prema francuskoj udruzi Auberge des Migrants i britanskoj Help Refugees, "ukupno ima 10.088 migranata, a tijekom prethodnog prebrojavanja bilo ih je 9.106, što je povećanje od 12 posto u mjesec dana". Službene brojke nešto su niže.

Lokalne vlasti su priopćile kako se očekuje da će zid biti dovršen prije kraja godine

Vlasti su polovicom mjeseca objavile da će raspustiti kamp "što je prije moguće" što bi trebalo značiti da će migranti biti raspoređeni u nove prihvatne centre u Francuskoj.

Francuska nije prošle godine prihvatila njemačku politiku masovnog prihvata izbjeglica, ali Calais godinama privlači tisuće migranata koji se nadaju prelasku La Manchea. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju