Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobunjenici u Libiji pronašli kemijsko oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski ustanici pronašli su kemijsko oružje u pustinjskom uporištu svrgnutoga libijskog vođe Moamera Gadafija.

Pobunjenici posustaju oko uporišta Bani Valida i Sirta gdje vlada metež i nedostatak streljiva, javljaju u agencije uz vijest o pronalasku 23 milijarde dolara imovine u Libijskoj središnjoj banci. Glasnogovornik vojske Libijskoga nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Fathi Bašaaga rekao je da su osvojili Džufru, 700 kilometara jugoistočno od Tripolija i 'pronašli skladište kemijskog oružja'.

'To skladište sada nadziru naši borci', rekao je, no vijest nema potvrde iz neovisna izvora, piše Reuters i podsjeća da je Libija trebala uništiti sve zalihe kemijskog oružja po sporazumu sa Zapadom iz 2004., kad se odrekla nuklearnog programa. No Organizacija za zabranu kemijskog oružja ocijenila je da je Gadafi zadržao 9,5 tona bojnog otrova iperita na tajnoj lokaciji.

Osim kod Sabe, koja je po NTC-u napola osvojena, Gadafiju odane snage pružaju otpor u najjačim svojim uporištima Bani Validu, jugoistočno od Tripolija, te u Gadafijevu rodnome gradu Sirtu.

NATO je za tri mjeseca produljio zračnu operaciju nad Libijom kako bi pomogao pobunjenicima da osvoje cijelu zemlju, no agencije javljaju o kaosu među ustanicima, gdje je bilo zadnjih dana velikih gubitaka i paničnog povlačenja.

U Bani Validu umorni su borci pucali na deve i ovce. Bilo je samoranjavanja i ubojstava pogreškom pred očima novinara, pišu Reuters i AFP. Zapovjednici tvrde da su te nevolje posljedica slabe koordinacije i nejedinstvena zapovjedništva. Ojađeni borci NTC-a sve češće optužuju da su se u njihove redove uvukli izdajice koji dojavljuju podatke protivniku i sabotiraju napade.

'Kod Sirta su borbe stale jer nemamo streljiva', rekao je za AFP zapovjednik Mustafa ben Dardef, a Reuters prenosi da borci ne mogu napredovati jer iz Sirta Gadafijevi ljudi stalno napadaju topništvom.

'Uvjeren sam sto posto da se netko vrlo važan krije u Sirtu - sam Gadafi ili jedan od njegovih sinova, jer su njegove snage samoubilački nastrojene u tom području', rekao je Reutersu borac Hamed Al-Hači.

Sedam NTC-ovih boraca ubijeno je u zasjedi koju su im postavili progadafijevi ratnici kod Bani Valida, a jedan je dužnosnik NTC-a rekao da su progadafijeve snage u Bani Validu 'hladnokrvno smaknule' najmanje 16 civila u zadnja dva dana sumnjičeći ih da potpomažu NTC.

Nasuprot vijestima o metežu, dobra je novost da je Libijsko nacionalno prijelazno vijeće (NTC) dobilo neočekivan dar pronalaskom 23 milijarde dolara imovine u Središnjoj libijskoj banci koje Gadafijev režim nije potrošio, piše u četvrtak britanski dnevnik Financial Times.

NTC je u stisci s vremenom da preuzme nadzor u zemlji i obnovi rad gospodarskih i novčarskih ustanova paraliziranih višemjesečnom bitkom protiv bivšeg režima. Vafik Šater, zadužen za financije u stabilizacijskoj ekipi NTC-a, rekao je da imaju dovoljno novca da vode zemlju do šest mjeseci te da je 'stanje bolje nego što smo prvotno predvidjeli'.

Libija poziva međunarodnu zajednicu da ukine sankcije kako bi oslobodila oko 170 milijarda dolara zamrznute libijske imovine i pomogla novom vodstvu. Imovinu su razne vlade u svijetu zamrznule u skladu s UN-ovih sankcijama donesenima protiv Gadafijeva režima u veljači i ožujku. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi mirni prijenos vlasti Libijsko prijelazno vijeće predalo vlast izabranoj skupštini Slika nije dostupna Počeo raspad? Istočna Libija proglasila poluautonomiju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene