Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iranski vjerski vođa

'Pobune u Tunisu i Egiptu znak su islamističkog buđenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobune u Tunisu i Egiptu znak su islamskog buđenja, rekao je vrhovni iranski vjerski vođa Ali Hamnei i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nazvao 'cionističkim i američkim vazalom'.

Na tjednoj molitvi petkom Hamnei je rekao da su pobune u sjevernoj Africi 'islamsko buđenje' i napose su važne Iranu, koji je 1979. proveo islamsku revoluciju te ovog tjedna slavi 32. rođendan Islamske Republike.

Pročitajte i ovo Tuniški ribari Tragedije u Sredozemlju Izvlačenje tijela postalo je poput izvlačenja ribe: "Prvi put sam se uplašio, a onda sam se naviknuo" Migranti u Tunisu Kod Tunisa Iz mora izvučeno još 41 tijelo migranata, broj žrtava brodoloma porastao na više od 200

>> Napetost raste, vojska sprečava nasilje

Egipat je '30 godina bio u rukama osobe koja je neprijatelj slobode (...) vazal cionista' i Amerikanaca, ali to mu 'nije pomoglo da učini i najmanji napredak', rekao je iranski vrhovni vođa.

Događanja u Egiptu najviše brinu Izraelce jer strahuju od gubitka saveznika u regiji, drži Hamnei. Njegova službena internetska stranica podsjetila je ovoga tjedna na njegovu izjavu iz 2010., pred palestinskim izaslanstvom da će se 'stvoriti novi Bliski istok koji će biti islamski Bliski istok'.

Tema 'islamskog buđenja' u arapskom svijetu dominira komentarima iranskih čelnika i tiska otkako su počeli prosvjedi protiv režima u Tunisu i Egiptu, te u Jemenu i Jordanu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene