Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugled Sjedinjenih Država u Europi mogao bi pasti na razinu iz Busheva doba ako novi američki predsjednik postane Mitt Romney, pokazala je anketa objavljena u srijedu.


Samo jedan od 20 Britanaca, Francuza i Nijemaca ima pozitivno mišljenje o republikanskom predsjedničkom kandidatu, rezultati su istraživanja javnog mnijenja agencije YouGov.

Anketom je ispitano više od 12.000 osoba diljem Europe, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Pakistana i Kine, a objavljena je u britanskom listu The Guardian.

Rezultati pokazuju da simpatije prema predsjedniku Baracku Obami nisu izblijedile u odnosu na 2008. kada je u govoru u Berlinu obećao obnoviti ugled Amerike na svjetskoj sceni, iako je četiri godine poslije Guantanamo i dalje otvoren, a SAD angažiran u ratu u Afganistanu.

Vezani članci Donald Trump Prvi američki predsjednik s dva postupka opoziva: Demokrati predaju optužnicu protiv Donalda Trumpa Prosvjed za Alekseja Navaljnog EU traži oslobađanje Navaljnoga i osuđuje nasilje protiv demonstranata

I dok Europljani imaju izrazito negativan stav prema Romneyu, njegove šanse za osvajanje Ovalnog ureda dočekane su s više simpatija u Pakistanu gdje 13 posto ispitanika kaže da bi zbog toga više voljeli Ameriku, a devet posto da bi im bila manje draga.

>> Predsjednička utrka Obame i Romneya vrlo izjednačena

Veće simpatije iskazali su i ispitanici na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, gdje je samo osam posto njih reklo da bi pobjeda Romneya negativno utjecala na njihove osjećaje prema SAD-u.

No, zabrinjava razina antipatije prema republikancima među Europljanima. Iako je Romney još uvijek prilično nepoznat izvan SAD-a, negativan dojam ostavio je tijekom europske turneje ovoga ljeta, posebno u Velikoj Britaniji, kada je javno kritizirao organizaciju Olimpijskih igara i entuzijazam Londonaca tijkom igara.

Četrdesetsedam posto britanskih ispitanika izjasnilo se da bi im u slučaju Romneyeve pobjede Sjedinjene Države bile manje drage, a samo tri posto bi joj bilo sklonije.

Slični rezultati dobiveni su u Njemačkoj i Francuskoj, gdje samo četiri, odnosno pet posto ispitanika smatra da bi Romney pridonio ugledu SAD-a. S druge strane, 48 posto njemačkih i 38 posto francuskih ispitanika drži da bi pobjeda republikanskog kandidata negativno utjecala na njihove osjećaje prema SAD-u, pokazala je anketa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook