Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljačka stoljeća

Iz Kabul banke ukradeno 900 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je istraga najvećeg financijskog skandala u afganistanskoj povijesti. U krađu više od 900 milijuna dolara iz Kabul banke umiješane su najistaknutije osobe iz javnog života, čak i braća predsjednika i potpredsjednika.

Beskamatni zajmovi koji nikada nisu vraćeni - bio je to način na koji je iz najveće afganistanske banke izvučeno više od 900 milijuna dolara. U skandal su umiješani, šefovi, osnivači i vlasnici Kabul banke te braća afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i njegovog zamjenika.

Pročitajte i ovo Ukradena ogrlica, ilustracija Policija traži lopova Razbojnik u Zagrebu ženama krao nakit: Jednoj s vrata strgnuo "nekoliko tisuća eura" Ilustracija Uhićeni su Sve su isplanirali, ukrali auto, krenuli u pljačku, a onda se dogodilo nešto što nisu očekivali

Kada su se prije dvije godine proširile glasine o korupciji, tisuće Afganistanaca pohrlile su u banku. Izbili su ulični neredi, a gospodarstvo jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta dovedeno je na rub sloma. Na kraju je izgubljeni novac nadoknadila država.

>> Afganistan: Brojne žrtve u samoubilačkom napadu na NATO bazu

'To je bio novac iz državnog proračuna, iz džepova Afganistanaca. Mogao se mnogo bolje utrošiti na zdravstveni, obrazovni ili sigurnosni sustav', kaže Drago Kos iz Međunarodne antikorupcijske komisije.

Zbog skandala je pred sud izvedeno dvadesetak osoba. Braća afganistanskog predsjednika i potpredsjednika izbjegla su progon nakon što su vratili više od 40 milijuna dolara. Izvješće Međunarodne antikorupcijske komisije optužilo je afganistanske političare za miješanje u istragu slučaja i utjecaj na konačan popis optuženih.

Skandal je poljuljao povjerenje Afganistanaca u ionako slab financijski sustav. 'Većina ljudi više ne drži novac u bankama jer su izgubili povjerenje u njih', kaže stanovnik Kabula Rafiullah Khan. 'Imao sam račun u Kabul banci, ali nakon skandala sam povukao teško zarađeni novac jer sam se bojao da će nestati', kaže žitelj Kabula Zabiullah Ahmadi.

Kabul banka proglasila je stečaj. Spasila ju je država i danas radi pod imenom Nova Kabul banka. Istražitelji su uspjeli pronaći ili vratiti oko 300 milijuna dolara. Tijek ostatka novca više od 900 milijuna dolara teške pljačke još nije utvrđen.

Sumnja se da je dio, oko deset posto, iznesen iz zemlje. Za ostatak se pretpostavlja da je opran raznim ulaganjima u Afganistanu - od građevine, preko energetike do televizijskih postaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene