Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravi izazov

Plivač bez udova namjerava plivati oko svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski plivač bez ruku i nogu Philippe Croizon najavio je da planira plivati oko svijeta.

Njegov plivački partner Arnaud Chassery otkrio je plan kako će povezati pet kontinenata plivanjem kroz nekoliko uskih prolaza koji kontinente razdvajaju, javlja Reuetrs.

Udove je Philippe Croizon izgubio tijekom strujnog udara prilikom mijenjanja televizijske antene. Sada želi dokazati kako je još uvijek dorastao ovom izazovu te poslati univerzalnu poruku. 'Simbolično ćemo povezati pet kontinenata. Dva mala čovjeka poput nas 'izgradit' će most među kontinentima. To znači da ćemo ih 'spojiti'. Nitko nije dovoljno daleko udaljen. Iako imamo različita politička mišljenja, ili boju kože, ili čak s fizičkim nedostacima, svi živimo na istom planetu. I to je jasna poruka koju želimo poslati', rekao je.

Croizon je već preplivao La Manche, a pothvat je to koji ga je još više potaknuo da pristupi novom izazovu. 'Kada imate visoku dozu tog osjećaja, on postaje droga, ne možete to prebroditi. Kada sam preplivao Kanal, rekao sam da se ne vraćam na kauč, ne želim tamo, pa ja sam ustao s kreveta. Ne želim postati sportaš koji samo leži na kauču. Tako je počela nova avantura', ispričao je.

Iako je kao 26-godišnjak izgubio udove, bio je odlučan i nije odustao od izazova da prepliva Kanal. Za pomoć je zamolio Chasseryja, koji je već jednom preplivao 32 kilometra između Francuske i Velike Britanije. 'Kada sam nazvao Arnuada, rekao sam: 'Ja sam Philippe Croizon, želim preplivati Kanal'. On je kazao: 'To je odlično!'', ispričao je Croizon. Tada je spomenuo Arnaudu da nema ruke ni noge. Iako mu je Arnuad kazao kako će to onda biti teško, ali ne i neizvedivo te ga pozvao da mu se pridruži u treningu.

Ovaj dvojac sada planira napustiti Francusku 6. svibnja te započeti plivanje kojim im je želja povezati Australiju i Aziju (iz Papaue Nove Gvineje do Indonezije). Tijekom ljeta preplivat će Crveno more (iz Azije u Afriku), Gribraltarski tjesnac (iz Afrike u Europu) te Beringov prolaz (iz Azije u Ameriku). Svoje putovanje planiraju završiti u kolovozu posjetom u Bijeloj kući. Preplivat će ukupno 85 kilometara, a u vodi će provesti 45 sati.

Osim daljine, ispred njih su veliki fizički izazovi. Struje u Gibraltarsko tjesnacu su jake, a plivači će morati postići brzinu od tri kilometara na sat kako bi ih svladali. Također će se suočiti i s ekstremnim temperaturama u vodama Mrtvog mora koje se penju i do 26 stupnja, te u Beringovom prolazu koje su tek nešto sitno iznad nule.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene