Andrej Plenković (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Među sudionicima panela o zapadnom Balkanu su makedonski premijer Zoran Zaev, bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Nakon panela, premijer Plenković održat će bilateralne sastanke sa Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Uelijem Maurerom.


Zadnjeg dana Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu, koji je okupio političke i poslovne čelnike, premijer Andrej Plenković sudjeluje u petak u panelu na temu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu", a održat će i nekoliko bilateralnih sastanaka.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković: "Potpora za radnike se diže na 4000 kuna neto, uvode se otpisi i odgode poreza za tvrtke" Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ministar graditeljstva Štromar zahvalio svima koji su radili na saniranju štete nakon potresa: "Plaćat će to država i Grad Zagreb, novca ima i to mora biti plaćeno"

Posebni naglasak na panelu posvećenom zapadnom Balkanu stavljen je na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Ova rasprava, kao i dvije na kojima je Plenković sudjelovao u četvrtak, zatvorene su za javnost. Na taj se način stvara dojam ekskluziviteta i sudionici otvorenije raspravljaju o temi.

Među sudionicima panela o zapadnom Balkanu su makedonski premijer Zoran Zaev, bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon panela premijer Plenković održat će bilateralne sastanke sa Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Uelijem Maurerom.

Kako je rekao novinarima u četvrtak, želi čuti iz prve ruke što o Brexitu misli irski premijer, koji je izjavio jučer u Davosu kako Brexit nije samo pitanje trgovine za Irsku nego je i "egzistencijalno pitanje".

Neizvjesnost oko izlaska Britanije iz EU-a, trgovinski ratovi, klimatske promjene i usporeni rast dominiraju ovogodišnjim skupom u Davosu, a puno pozornosti posvećeno je i posljedicama najnovijih događaja u Venezueli.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u četvrtak na dijalog kako bi se izbjegla eskalacija i spriječila katastrofa u Venezueli, gdje se oporbeni čelnik proglasio predsjednikom, a što su priznale Sjedinjene Države, Kanada i većina latinskoameričkih zemalja. (Hina)