Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo djevojke

Pistorius neprestano plakao dok su opisivani detalji stravičnog ubojstva njegove djevojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Pretoriji odgodio je donošenje odluke o tome hoće li se Oscar Pistorius braniti sa slobode, nakon što je optužen za ubojstvo svoje djevojke.

Oscar Pistorius stavio si je svoje proteze i prešao cijelu spavaću sobu do kupaonice gdje je kroz zaključana vrata ispalio četiri metka, ubivši pritom svoju djevojku Reevu Steenkamp, izjavili su tužitelji na sudu u Pretoriji. Odvjetnik obrane Barry Roux odbacio je točke optužnice tvrdeći kako su okolnosti ubojstva koje se dogodilo u ranim jutarnjim satima na Valentinovo nejasne. 'Sve što znamo je da se ona zaključala u kupaonicu i da je ustrijeljena', rekao je Roux u prepunoj sudnici. Međutim tužitelji su iznijeli sliku koja ukazuje na ubojstvo s predumišljajem, a za takav zločin se u Južnoafričkoj Republici dobiva doživotna kazna.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja"

Odluku o jamčevini ili ostanku u zatvoru, sud će donijeti sutra.

Oscar Prestorius počeo je nekontrolirano plakati pred sucem kada su ga danas suočili s optužbom da je ubio nevinu osobu, javlja CNN iz Pretorie. I tužitelj i obrana su se složili da se dogodilo ubojstvo njegove 29-godišnje djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo. Obrana sada pokušava osporiti tvrdnje tužilaštva da se radilo o ubojstvu s predumišljajem.

'Reeva mi je donijela poklon za Valentinovo. Bili smo veoma zaljubljeni', rekao je OScar kroz suze. S obzirom na to da je Oscar u djevojku pucao kroz zaključana vrata kupaonice pri čemu je ispalio četiri hica, tužiteljstvo smatra kako je znao da se iza tih vrata nalazi ona, dok branitelji uvjeravaju da je mislio kako se ondje nalazi provalnik, piše The Guardian.

>> VIDEO Ubojstvo djevojke Oscara Pistoriusa: Provjerava se i iPad nađen na podu

'Ako se naoružam, prijeđem određenu udaljenost i ubijem nekoga, to je s predumišljajem', kazao je tužitelj. 'Vrata su zaključana. U to nema sumnje. Prijeđem, sedam metara i ubijem. Motiv je 'Želim ubiti'. I to je to'.

Istovremeno, dok je trajalo iznošenje pojedinosti ubojstva, u Port Elizabethu održana je svečanost pokopa Reeve Steenkamp. 'Moja kćerka je voljela kako nitko drugi nije mogao voljeti. Imala je još toliko toga za dati, a sada je to sve nestalo. Samo tako. U tren oka i u jednom dahu, najljepša osoba koja je ikada živjela više nije ovdje. Sada se moramo nositi s njezinom groznom smrću i sve što želimo i tražimo su odgovori… Zašto se to moralo dogoditi? Zašto je naša prekrasna kći morala umrijeti na ovakav način?', rekla je majka usmrćene djevojke Reeve Steenkamp za južnoafrički The Times. Uhićenje 26-godišnjeg Oscara Pistoriusa, olimpijskog i paraolimpijskog sprintera, šokiralo je milijune koji su ga gledali prošle godine kada se plasirao u polufinale na 400 m na olimpijskim igrama u Londonu te kako je na parolimpijskim igrama osvojio šest zlatnih medalja.

Prve informacije nakon nesretnog događaja sugerirale su da je Pistorius zabunom ubio Steenkamp, misleći da je provalnik, što je verzija koju je Pistorius ispričao svojoj sestri odmah nakon pucnjave. 'Optuženik je svojoj sestri rekao da je mislio da se radi o provalniku. Zašto bi se provalnik zaključao u kupaonicu?', pita se tužitelj Gerrie Nel.

Krv na palici za kriket

'Odjednom sam čuo zvukove u kupaonici. Znao sam da je prozor ondje otvoren i da se u blizini nalaze ljestve. Mislio sam da je u kuću upao pljačkaš', rekao je Pistorius. Jučer je dio medija objavio da je 'Blade Runner', kako glasi Pistoriusov nadimak, možda u napadu bijesa i pod utjecajem nedozvoljenih stimulansa palicom napao nesretnu djevojku. Izvor blizak istrazi kazao je novinarima kako je ubijena djevojka osim prostrijelih rana imala i teške ozljede glave. Zasad nije poznato čija je krv na palici za kriket. Južnoafrički mediji navode da policija barata s nekoliko pretpostavki, da je Pistorius svoju zaručnicu napao palicom za kriket, ili da je pak uz pomoć palice pokušao provaliti vrata od kupaonice gdje se njegova zaručnica zaključala. Također, moguće je da se je Reeva Steenkamp pokušala obraniti uz pomoć kriket palice.

'Vikao sam Reevi neka zove policiju'

Njegov je odvjetnik na sudu pročitao izjavu sportaša u kojoj je naveo kako je čuo zvukove u kupaonici. 'I prije su me pokušali opljačkati. Dobivam prijetnje. Zato držim pištolj ispod kreveta', rekao je sportaš. Dodao je kako je zapucao prema kupaonici i povikao Reevi neka pozove policiju, ali ubrzo je shvatio da ona nije s njim krevetu. Na noge je potom stavio proteze i pošao prema kupaonici, ispričao je. Ondje je našao Reevu teško ranjenu, ali živu. Kazao je da je zvao hitnu pomoć ne bi li je spasio.

Otkazivanje sponzorskih ugovora?

Procjenjuje se da Pistoriusovi sponzorski ugovori, koji uključuju velike tvrtke poput Nikea, britanskog telekoma BT, proizvođača naočala Oakley i francuskog dizajnera Thierryja Muglera, vrijede dva milijuna dolara godišnje.

Nike je u ponedjeljak objavio da je odustao od Pistoriusa u budućim reklamnim kampanjama, no drugi su sponzori objavili da neće donositi nikakve odluke o nastavku ili prekidu suradnje dok je sudski proces u tijeku. No, Pistoriusov menadžer je otkazao sve njegove nastupe u Australiji, Brazilu i Velikoj Britaniji u sljedećim mjesecima.

Na Paraolimpijskim igrama osvojio šest zlatnih medalja

Pistorius je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. Pistorius je rođen je s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena. U srednjoj školi bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće rezultate je postigao u atletici.

Održan sprovod

Jutros je za vrijeme saslušanja Oscara Pistoriusa u Pretoriju u južnoafričkom gradu Port Elizabeth održan sprovod nesretne djevojke Reeve Steenkamp, koju je hendikepirani atletičar usmrtio s četiri hica. Tijelo nesretne manekenke i diplomirane pravnice dovezeno je jutros na krematorij grada Port Elizabeth, gdje je obitelj, u krugu najužih prijatelja bivše Pistoriusove djevojke, ispratila Reevu na posljednji počinak.

Prijatelji bez razumijevanja prema Oscaru

Prijatelji nisu imali ni najmanje razumijevanja za ovaj incident, te se nadaju da sud neće dozvoliti Pistoriusu da se brani sa slobode, a nadaju se i najvećoj mogućoj kazni. 'Bez ikakve dvojbe Oscar je opasnost za sve oko sebe. Ukoliko ga se pusti na slobodu, bit će opasnost i za sve svjedoke. Mora ostati u zatvoru i to zauvijek', rekao je Gavin Venter, obiteljski prijatelj.

Otac vjeruje u njegovu priču

Njegov otac, 59-godišnji Henke Pistorius rekao je da je veoma razočaran izvještajima, naročito onima koji su objavljivali detalje iz slučaja. 'U sudnici ću sjediti iz Oscara. Ovo je bila nesreća. Zbog poštovanja prema Oscaru, ne želim reći ništa više', rekao je Henke jučer.

'Reagirao je instinktivno'

Henke Pistorius, izjavio je kako uopće ne sumnja da je smrt djevojke njegovog sina bila 'tragična nesreća', a ne ubojstvo s predumišljajem, za što je optužen slavni južnoafrički paraolimpijac. 'Kada ste sportaš, još i više možete djelovati instinktivno. Vjerujem da je tako bilo u ovom slučaju i da je moj sin možda naprosto instinktivno reagirao', kaže Henke. (I.D. / Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene