Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori

Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija

Donald Tusk
Donald Tusk Foto: Afp
Nakon što su prebrojani svi glasovi PiS ima 34,27 posto glasova te kontrolira sedam od 16 regionalnih vijeća. Građanska koalicija ima 30,59 posto, no i kontrolira devet regionalnih skupština.

Poljska nacionalistička oporbena stranka Pravo i pravda (PiS) dobila je najviše glasova na lokalnim izborima, no liberalna Građanska koalicija premijera Donalda Tuska osvojila je kontrolu nad više regionalnih skupština.

Nakon što su prebrojani svi glasovi PiS ima 34,27 posto glasova te kontrolira sedam od 16 regionalnih vijeća. Građanska koalicija, najveća grupacija poljske vladajuće koalicije, ima 30,59 posto, no i kontrolira devet regionalnih skupština.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Tusk je ranije u ponedjeljak priznao pobjedu nacionalističke oporbene stranke, no i kazao rekao kako je ohrabren pobjedama njegove opcije u pojedinim utrkama, poput izbora za gradonačelnike Varšave i Gdanjska.

Gubitke je pripisao slaboj mobilizaciji mladih birača i velikoj izlaznosti pristaša oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) u ruralnim i istočnim krajevima.

Pročitajte i ovo Požar trgovine u Svetom Ivanu Zelini Dramatična večer u Zelini VIDEO Veliki požar u kineskom dućanu: Ozlijeđen vatrogasac, četvero ostalo zarobljeno u susjednom prostoru

"Zaključak za nas? Ne kmečimo, na posao!", napisao je Tusk koji je poljski premijerom ponovno postao krajem prošle godine.

Gotovo 30 milijuna birača odlučivalo je o načelnicima svih mjesta i gradova. Također, birali su članove 16 regionalnih skupština, 380 okružnih i 2477 lokalnih vijećnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene