Radio (Foto: Guliver/Thinkstock)
Radio (Foto: Guliver/Thinkstock)

S tajne lokacije emitira se piratski radio čiji program vodi irački poduzetnik Mohamad Al Mawsily. Radio je namijenjen građanima Mosula koji se nalaze na okupiranom području koje drži ISIS, i onima koji su izbjegli iz tog grada za koji se upravo vode žestoke bitke.


Piratski radio, tvrdi njegov osnivač Mohamad Al Mawsily, emitira dvije stvari koje ISIS mrzi – glazbu i istinu. Nakon što je ISIS osvojio Mosul i okolnu provinciju Neneveh, Al Mawsily je s dva partnera pokrenuo radijsku postaju za više od milijun ljudi koji ondje žive. Nazvali su je Alhad, što znači sutra, u nadi za bolju budućnost.

Djeluju u tajnosti, jer konstantno dobivaju prijetnje. I njegovo je ime lažno. Naime, Al Mawsily znači ''iz Mosula''. Čak ni obitelj ovog 28-godišnjaka nije znala da je pokrenuo ovu radijsku postaju, ali kasnije su sve sami shvatili.

Radijski studio nalazi se na tajnoj lokaciji u relativno sigurnoj kurdskoj regiji Iraka, piše CNN. ''Bio je to način da se suprotstavimo ISIS-u'', kaže ovaj mladić. Ubrzo se pročulo da radio postoji i sada tijekom 50-minutnog programa ''Neka se i vaš glas čuje'', mladić prima brojne pozive, a većina ih zove čak i iz Mosula. ''Radio je način na koji komuniciraju s voljenim osobama koje su raseljene'', kazao je Mawsily.

Ispričao je kako je u lipnju 2014. pobjegao iz Mosula s obitelji, a kasnije saznao da je u kuću uselio jedan od zapovjednika ISIS-a. Srećom, imao je novca pa je s obitelji započeo nov život u kurdskoj provinciji.

Iako su džihadisti blokirali signal u nekoliko navrata, 28-godišnjak je pomoću donacija uložio u jake odašiljače, pa sada i u emisiji uživo prima prijetnje. Tijekom trenutačne borbe koalicijskih i iračkih snaga za Mosul, Mawsily slušatelje izvještava o svim bitkama koje se ondje vode. Često ga zovu građani Mosula koji su u gradu i javljaju o bombardiranjima ili pucnjevima koje u tom trenutku čuju.

Građani Mosula informacije javljaju iako je svaki njihov poziv ovoj radijskoj postaji ozbiljan rizik za njihov život.