Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalni islamisti najavili borbu protiv pirata

'Pirati ne bi smjeli otimati brodove iz muslimanskih zemalja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radikalna islamistička skupina u Somaliji najavila je da će se boriti protiv pirata koji drže saudijski supertanker sa sirovom naftom vrijednom stotinu milijuna dolara, javljaju agencije.

Abdelghafar Musa, borac skupine al-Shababa koji trdi da govori u ime svih islamističkih boraca u Somaliji, rekao je da ne bi trebalo otimati brodove iz muslimanskih zemalja, piše Associated Press.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drastično šire popis Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta Otmica broda, ilustracija (Foto: AFP) Napad na norveški brod Nova otmica u Gvinejskom zaljevu: Pirati s broda oteli devet članova posade

'Veoma nam je žao što je saudijski brod otet u Somaliji. Borit ćemo se protiv pirata', rekao je za AP.

U zadnja dva tjedna somalski su pirati sve drskiji i oteli su osam brodova, među njima i golemi saudijski supertanker. Nekoliko stotina članova posade sad je u rukama pirata koji pristanu s brodom uz istočnu i južnu obalu Somalije i zahtijevaju otkupninu.

U Bruxellesu stručnjaci ne znaju kako da postupe. Čini se jednostavno poslati vojne komandose da napadnu oteti tanker, poubijaju ili zarobe pirate i oslobode otete mornare.

Ali postoji i strah da bi takva operacija bila preriskantna i ugrozila tristotinjak otetih mornara, a njome bi se istupilo iz mandata Ujedinjenih naroda i prekršili pomorski zakoni i međunarodne smjernice za trgovačku mornaricu.

Problem dodatno kompliciraju regionalna politika i praktična pitanja poput veličine područja kojom patrolira samo šačica vojnih brodova. Riječ je o površini od tri milijuna četvornih kilometara, većoj od Sredozemnoga mora, a NATO u ovome trenutku ima samo četiri ratna broda uz 3.900 kilometra dugu somalijsku obalu. Uz to, Somalija je siromašna zemlja u kojoj traje islamistički ustanak, a od 1991. nema ni vladu koja bi funkcionirala.

Sirius Star, saudijski brod s naftom u vrijednosti 100 milijuna dolara i posadom s Filipina, iz Saudijske Arabije, Hrvatske, Poljske i Velike Britanije, najvjerojatnije je usidren u vodama kod Haradheerea, na polovici somalijske duge obale.

Agencija France Presse oslanja se na izjave ribara i javlja da su pirati u petak pojačali obranu broda kako bi zaštitili svoj plijen za koji su u četvrtak zatražili 25 milijuna dolara.

Somalijski pirati oslobodili grčki tanker

Somalijski pirati oslobodili su tanker grčkog brodovlasnika koji je prevozio kemikalije i koji su bili oteli u rujnu, objavio je kenijski dužnosnik.

'Pirati su oslobodili brod i sada je slobodan', rekao je Andrew Mwangura, voditelj kenijskog ogranka Programa za pomoć pomorcima.

Somalijski pirati još drže saudijski supertanker Sirius Star s 300.000 tona nafte.

Prema Međunarodnom pomorskom uredu (BMI), somalijski pirati su od siječnja napali 94 broda. Oteli su 37 brodova od kojih je 17 brodova sa 250 članova posade još u njihovim rukama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene