Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pregovori bez rezultata'

Piloti Lufthanse od ponoći u štrajku, prijeti kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Piloti njemačke nacionalne zrakoplovne kompanije Lufthanse od ponoći se nalaze u štrajku. jer uprava nije odgovorila na njihove uvjete o sigurnosti radnih mjesta i povišicama plaća.

U štrajk su krenuli jer uprava nije odgovorila na njihove uvjete o sigurnosti radnih mjesta i povišicama plaća. Otkazane su stotine letova u cijeloj Njemačkoj. Putnici su, kako javlja Reuters, upućeni na druge zračne kompanije i željeznički prijevoz. Većina putnika koje su novinari zatekli u zračnoj luci u Munchenu imaju razumijevanja prema štrajku pilota. Oni koji koriste zračni promet vjerojatno neće biti zakinuti samo za prometovanje Lufthanse. I zaposlenici British Airwaysa najavljuju štrajk o kojem odlučuju danas što bi ozbiljno moglo poljuljati drugu najveću europsku ekonomiju.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

Lufthansa je u priopćenju objavila da je sindikat pilota Vereinigung Cockpit od ponoći stupio u četverodnevni štrajk nakon što pregovori vođeni tijekom vikenda nisu dali rezultata. Piloti Lufthanse izglasali su štrajk iz straha da bi kompanija mogla smanjiti broj radnih mjesta prebacujući dio poslova na svoje podružnice poput Austrian Airlinesa ili Lufthanse Italia u kojima su plaće niže. Piloti su također tražili i 6,4 posto veće plaće. Početna plaća pilota u Lufthansi je 62.000 eura, a kapetana 115.000 eura, prema web stranici kompanije.

Član uprave kompanije Stefan Lauer rekao jeza Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung da je Lufthansa spremna jamčiti posao svim pilotima do 2012. godine, a spremna je i jamstvo produljiti na 2013. ili 2014. ako piloti na više od godinu dana zaborave na bilo kakve povišice plaća. U štrajku će sudjelovati 4.000 pilota. Lufthansa je priopćila da će je štrajk koštati oko 100 milijuna eura u gotovini, ne računajući gubitak u prodaji karata i gubitak u ugledu. U očekivanju štrajka kompanija je već otkazala dvije trećine svojih letova od ponedjeljka do četvrtka, odnosno njih 1.200 od 1.800 na dan.

Germanwings ima raspored pomoćnih letova

Štrajk njemačkih pilota njemačkog ne utječe na putnički promet Croatia Airlinesa, a prema obavijestima Zračne luke Zagreb za sada je iz Zagreba otkazan poslijepodnevni let Lufthanse u Frankfurt. Letovi Croatia Airlinesa iz hrvatske u njemačka odredišta odvijaju se redovno, kaže Davor Janušić iz odnosa s javnošću Croatia Airlinesa. Croatia Airlines dnevno ima pet letova za njemačka odredišta, za Muenchen i Frankfurt, i pet povratno. Jutrošnji letovi za Njemačku bili su bez kašnjenja, kaže Janušić. U suradnji s Lufthansom, koja je kao i Croatia Airlines članica zrakoplovne udruge Star Alliance, Croatia Airlines može, ako se ukaže potreba, preuzeti dio putnika Lufthanse na rutama između Njemačke i Hrvatske, dodaje.

Putnici iz Hrvatske koji iz Frankfurta ili Muenchena idu na druga svjetska odredišta pogođeni su štrajkom, odnosno u istoj su situaciji kao i svi drugi putnici koji bi Lufthanskom trebali putovati u neko od svjetskih odredišta, napominje Janušić i dodaje kako se takve putnike obavještava o aktualnom stanju. U Croatia Airlinesu ne očekuju da će štrajk pilota Lufthanse utjecati na prihode kompanije. Njemački niskotarifni prijevoznik Germanwings još je krajem prošlog tjedna izvijestio da je, unatoč štrajku pilota, osigurao dvije trećine svojih planiranih letova tijekom štrajka te da je pripremio pomoćni plan letenja u sklopu kojeg je osigurao 400 letova od ponedjeljka do četvrtka. Putnici se o letovima te kompanije mogu informirati na njihovoj web stranici, a prema posljednjim podacima Germanwings danas poslijepodne ima dva leta iz Zagreba i to za Bonn i Berlin, te povratno iz ta dva grada u Zagreb. Za sutra i prekosutra, utorak i srijedu, Gemanwings prema rasporedu pomoćnih letova ima ukupno deset letova iz i za hrvatska odredišta (na linijama Stuttgart-Split, Bonn-Split, Dortmunt-Split, Bonn-Zagreb i Stuttgart-Zagreb i obrnuto). Prema podacima Zračne luke Zagreb, za sada je otkazan samo let Lufthanse u Frankfurt u 14,35 sati. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene