Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginule 583 osobe

PREŽIVIO JE NAJVEĆU AVIONSKU NESREĆU 'Udarac je bio tih, kratak. Onda sam se okrenuo - stropa više nije bilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ožujku 1977. dogodila se najveća avionska nesreća u povijesti. Poginule su 583 osobe. Pilot Robert Bragg bio je među preživjelima.

Dva Boeinga 747 sudarila su se na maglovitoj pisti na Tenerifima tog 27. ožujka 1977. godine. Poginule su 583 osobe, a nesreću je izazvao KLM-ov avion koji je bez dopuštenja krenuo na uzletnu pistu i naletio na Pan Am-ov avion koji se također pripremao za polijetanje.

Kapetan Robert Bragg bio je kopilot u Pan Am-ovom zrakoplovu. KLM-ovi putnici i članovi posade su poginuli, ukupno 248, dok je na Pan Am-ovom letu preživjelo 61 ljudi, a 335 je izgubilo život. Bragg je jedan od preživjelih i ovo je njegovo svjedočanstvo.

'Spustila se magla. Vidljivost na pisti bila je gotovo nikakva. Kapetan je polako pokrenuo zrakoplov brzinom od tri čvora. Procijenio je da je dovoljno sigurno da krenemo', ispričao je Bragg za BBC-jevu emisiju 'Svjedok'.

Pan Am-ov zrakoplov dobio je odobrenje kontrolnog tornja da ide na pistu i pripremi se za polijetanje.

'Ugledali smo avion KLM-a koji se pojavio blizu nas. Vidio sam njegova svjetla i nisam mogao vjerovati da polijeće', kazao je Bragg.

Prema kasnijem izvješću o nesreći, KLM-ov Boeing već je tada postigao brzinu za polijetanje od 241 kilometar na sat.

'Udarac je bio kratak i tih'

'Počeo sam vrištati da se maknu sa piste, a kapetan je pokušavao okrenuti naš zrakoplov. Pogledao sam kroz prozor s desne strane i vidio kako KLM-ov zrakoplov kako se diže, prema nama. Zatvorio sam oči, bacio se na pod i brzo se pomolio da nas nekako mimoiđe', kazao je kopilot koji je potom čuo sam tupi udarac.

'Kada nas je udario, trajalo je kratko. Nikakve buke. Pomislio sam - hvala bogu da nas je mimoišao. Onda sam pogledao iza sebe i vidio da stropa aviona više nema. Skočio sam iz kabine, s visine od 12 metara, no srećom, ispod je bila trava. Ugledao sam skupinu preživjelih, koji su stajali kraj lijevog krila aviona. Bilo je tamo 50-ak ljudi. Viknuo sam im da skoče. Prvo je skočila jedna gospođa, no onda su svi ostali krenuli skakati i padali su na nju. Slomili su joj kičmu, i obje ruke i noge', opisao je trenutke tragedije.

Nakon pet minuta eksplodirao je spremnik s gorivom, a plamen je bacao 76 metara visoko. Požar se proširio po pisti, do udaljenosti od gotovo jednog kilometra. Iz Pan Am-ovog zrakoplova izašlo je 65 osoba, no još četiri su preminule. U drugom zrakoplovu nitko nije preživio.

Nakon istrage, za nesreću je proglašen krivim pilot nizozemske avio-kompanije koji nije provjerio može li poletjeti, odnosno nije dobio dozvolu kontrolora leta.

'Od prvog trenutka vjerujem da je kapetan KLM-a kriv jer je ignorirao sve procedure i pravila kada je odlučio da podigne zrakoplov. Nikad nećemo znati zašto mu se toliko žurilo i zašto je tako postupio', zaključio je Bragg koji je nastavio letjeti još 20 godina.
 

 

 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene